La secretària general d'ERC, Marta Rovira, reapareix a les xarxes després d'un temps de silenci, i ho fa en una data molt assenyalada: el dia que fa un any del ple del 6 de setembre del 2017 en què es va aprovar la llei del Referèndum. La dirigent d'ERC, exiliada a Suïssa, ha fet un fil a Twitter en què recorda que "avui fa un any que vaig aixecar el dit al Parlament per demanar la paraula" i proposar que es debatés la llei del Referèndum a la cambra.

Rovira ha dedicat unes paraules a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que va ser qui "li va donar la paraula" per fer la proposta de debat, igual que "la va donar a la resta dels grups". Tot i això, la presidenta "avui és a la presó", recorda Marta Rovira.

En la mateixa línia, subratlla que Forcadell "va vetllar perquè tothom tingués els seus drets d'oposició sobre el procediment parlamentari" per, posteriorment, "donar lloc al que és normal en un parlament democràtic: el debat polític de fons amb totes les garanties".

En aquest fil de Twitter, la líder d'ERC ha carregat contra l'actitud de l'oposició aquell 6 de setembre: "Representava l'estat demofòbic", i assegura que "els espanta la democràcia directa, els referèndums; els espanta que la gent prengui les seves pròpies decisions polítiques".

Marta Rovira exposa que el dret a l'autodeterminació és "un dret col·lectiu inherent a Catalunya, inalienable, irrevocable, que no prescriu", i ho demostra amb una imatge de la Resolució 98/III del Parlament de Catalunya, sobre el dret d'autodeterminació de la nació catalana de l'any 1989.

Finalment, la política exiliada sentencia que els catalans han de poder "decidir democràticament", ja que "fer un referèndum com el de l'1 d'octubre no és un delicte". Segons Marta Rovira, "fer un referèndum, als països democràtics, és la solució política i de progrés social".