El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena cridarà a declarar a mitjans de febrer els nous investigats del cas del referèndum. Són Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Anna Gabriel, Artur Mas i Neus Lloveras.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira; l'expresidenta del grup parlamentari de la CUP Mireia Boya; l'exportaveu Anna Gabriel; l'expresident Artur Mas; la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, hauran de declarar al Suprem pels preparatius i les decisions que van prendre per organitzar el referèndum.

Els seus càrrecs surten a l'informe Enfocats com a responsables de tirar endavant el full de ruta per a la República catalana. El document el va trobar la Guàrdia Civil a casa Josep Mª Jové durant els escorcolls del 20 de setembre quan el van detenir com a cervell del referèndum. 

El Tribunal Suprem va anunciar l'ampliació de la causa el 22 de desembre, el dia de la loteria de Nadal, però la policia judicial no va traslladar la notificació fins passades les festes, el 9 de gener.

Després de la declaració es dictaran les mesures cautelars. No sembla, però, que en aquesta ocasió hi hagi la possibilitat de la presó provisional, com va passar amb els consellers del Govern, ja que Llarena no ha tingut pressa per convocar-los. Però caldrà esperar a la declaració per veure què demana la Fiscalia, que sempre s'ha mostrat implacable i què decideix el jutge, que fins ara li ha fet cas en tot.

Les proves del 13

La gran prova de càrrec que té la policia contra els nous imputats és l'Enfocats, un document amb el full de ruta, sense noms, però amb càrrecs, que la Guàrdia Civil va trobar en els escorcolls del 20 de setembre mentre investigava per al jutge número 13. De sobte, el document va acabar a la taula de Pablo Llarena quan va reclamar el sumari de l'Audiència Nacional, perquè la policia li havia fet arribar el seu atestat a la jutgessa Carmen Lamela. 

De fet, tota la investigació té l'origen en querelles i denúncies de la Fiscalia General de l'Estat i es basa en els informes policials del sumari del 13. Només un atestat policial, l'101743-0112, fet públic el dia de les eleccions, és nou i ha estat lliurat directament al Suprem. Però tota la seva base es troba, també, en els informes previs que va fer la Guàrdia Civil per al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.