El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat que s’està treballant per dotar Catalunya d’un cos d’acció exterior que pugui absorbir els professionals de l’administració catalana formats en diplomàcia. “Tenim un problema perquè hi ha una sobrequalificació de gent que en aquests moments està preparada, més que preparada”, ha dit Romeva.

El conseller ha entregat aquest dimarts el diploma als 19 estudiants de la quarta edició del Màster Executiu en Diplomàcia i Acció Exterior (MDAE), organitzat pel Consell de Diplomàcia de Catalunya (Diplocat). El programa està adreçat a formar en l’àmbit de la diplomàcia el personal de les administracions públiques catalanes amb l’objectiu de millorar l’acció exterior.

Comptant els 19 estudiants de l’edició d’enguany, ja són 71 les persones que han completat el màster al llarg de les seves quatre edicions. “Un país com Catalunya, per la seva dimensió històrica i les seves capacitats, necessita una acció exterior al seu nivell, a l’alçada de la projecció internacional que té,” diu Romeva. 

Capital humà

“Els polítics d’aquest país han de fer un esforç per utilitzar tot aquest capital humà al servei de Catalunya,” demana el director del màster, el professor Carles Boix. Boix, catedràtic de Ciència Política i Afers Públics per la Universitat de Princeton, recorda que l’objectiu últim del programa és millorar el servei públic del país. És per això, diu, que consisteix en preparar els treballadors públics. “Per moltes institucions, per moltes regles que hi hagi, sense les persones un país no pot ser millor,” diu.

El secretari general de DIPLOCAT, Albert Royo, destaca com el programa s’ha anat obrint a un ventall més ampli de treballadors de l’administració pública catalana amb cada nova edició. La primera es dirigia als treballadors del departament d’exteriors; la segona, incloïa també als de la resta de departaments; la tercera s’obria als treballadors de la Diputació de Barcelona, també a nivell local.

La quarta anava encara més enllà. “Han pogut participar professionals que venen de les quatre demarcacions del país, tant treballant a l’administració nacional com a les administracions locals,” diu Royo.

Catalunya al món

Montse Daban, alumna del màster i portaveu dels estudiants en un parlament que ha llegit davant de les autoritats presents, ha destacat que el programa els ha servit per tenir “una mirada més enfocada a l’exterior.” Daban, que dirigeix l’acció internacional de l’Assemblea Nacional Catalana, assegura que els alumnes es comprometen a “explicar Catalunya al món, difondre la seva cultura, els seus valors, incidir en l’opinió pública internacional per tal de transmetre aquesta imatge i fer créixer el prestigi del país a l’exterior, tot creant vincles i relacions de confiança amb ciutadans i institucions d’altres països.”

Daban també ha destacat que la diplomàcia del segle XXI “ha de ser una diplomàcia més enfocada a la comunicació i menys cerimonial”, “una diplomàcia flexible basada més en el talent i l’accés competitiu obert que no pas en mèrits dinàstics o en models laborals rígids” i també “una diplomàcia que parli amb veu de dona.” 

El COCAT organitza el MDAE en col·laboració amb la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) i l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI).