Primera reacció institucional a la decisió del Tribunal Suprem que confirma el veredicte de la Junta Electoral Central d'apartar el president de la Generalitat del seu escó. El president del Parlament ha comunicat a Quim Torra que li manté l'acta de diputat, fent cas omís de les indicacions de l'àrbitre electoral. 

Durant la conversa, Torra l'ha convocat a una reunió d'urgència a Palau, en la qual també ha cridat els membres de la Mesa del Parlament i els diputats de JxCat, ERC i la CUP. 

L'encarregat d'anunciar que la cambra no retirarà l'escó al president de la Generalitat ha estat el mateix Torrent. A través d'una piulada ha explicat que "el Parlament no preveu la inelegibilitat sobrevinguda com a causa de pèrdua de la condició de diputat", que és el punt al qual s'agafa la JEC per fer fora Torra. Així mateix recorda que "la JEC no és un òrgan competent per adoptar aquesta decisió". 

Tant la Junta Electoral Central com ara el Tribunal Suprem han deixat en mans del Parlament la decisió definitiva sobre si, un cop cessat del seu escó, Torra pot seguir exercint com a president de la Generalitat. El que fa Torrent és negar la major, indicant que la JEC, un òrgan administratiu, no té autoritat per apartar un diputat. 

Marcatge de JxCat a Torrent

Des de JxCat han defensat amb insistència que l'escó de Torra és intocable. Un dels arguments que esgrimeixen és el precedent d'Irene Rigau, l'exconsellera del govern Mas condemnada pel 9-N, que va seguir sent diputada tot i la inhabilitació del TSJC fins que no hi va haver sentència ferma. 

La possibilitat que Torra quedi inhabilitat ha fet rebrotar les malfiances de JxCat amb ERC, específicament amb el president del Parlament, a qui encara no perdonen l'intent fallit d'investidura a distància de Carles Puigdemont. Aquesta mateixa setmana hi va haver un nou episodi de tensió. L'entorn de Torra va manifestar el seu malestar pel fet que Roger Torrent anunciés sense avisar-los que presentaria un recurs contra la decisió de la Junta Electoral Central. Finalment, després de posar-se en contacte, totes dues parts van acordar que els serveis jurídics del Parlament seguirien endavant amb el recurs, per "defensar els drets del president". 

Des de JxCat continuen amb el marcatge i insisteixen que esperen que "el Parlament garantirà que el seu reglament i la resolució aprovada dissabte —que ratificava Torra en el càrrec de diputat i president— prevaldran davant de qualsevol ingerència irregular en la sobirania de la cambra". Recorden que el ple "va rebutjar la decisió de la JEC" i que "la sobirania del Parlament preval sobre una decisió d'un òrgan administratiu". 

Per reforçar el seu posicionament, des de JxCat es remunten al precedent d'Irene Rigau. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va sentenciar que quedava inhabilitada per exercir un càrrec públic. Malgrat això, ella va seguir mantenint la condició de diputada perquè la sentència, fins que no la confirmés el Suprem, no era ferma.