El Tribunal Suprem s'ha reunit avui en segona sessió per tancar el "cas Torra", que ahir va deixar obert sobre la taula. La Sala Contenciosa ha desestimat les cautelaríssimes presentades per l'advocat del president de la Generalitat contra la resolució de la JEC d'inhabilitar-lo immediatament encara que la sentència no sigui ferma.

Es manté, per tant, la petició de la JEC de suspendre Quim Torra immediatament i que afectaria només l'escó del Parlament. Torra deixaria de ser diputat, però es mantindria en el càrrec de president de la Generalitat. I això no és una decisió del Suprem a resoldre avui, perquè la JEC no es va referir al càrrec de president en la seva petició de suspensió, sinó al de diputat. Això recau ara en el Parlament, que dirà el què aquesta tarda. Tot això sense sentència ferma, que és quan preveu la llei que hi hagi la inhabilitació.

L'alt tribunal rebutja la petició de mesura cautelaríssima sol·licitada per Torra al "no apreciar les raons d'especial urgència que es requereixen per a una suspensió d'aquest tipus, que es fa sense escoltar l'administració l'acord de la qual es recorre, en aquest cas la Junta Electoral Central, ni el ministeri fiscal".

 

 

El Suprem acorda el que va demanar la JEC i deixa en suspens la inhabilitació de Torra com a president perquè, tot i que per ser el president de la Generalitat cal ser diputat al Parlament, un cop s'ha ocupat el càrrec no s'interrelacionen les dues condicions. 

Els acords

La Sala recorda que ha estat considerant "en múltiples pronunciaments" que la possibilitat d'doptar aquestes mesures "només existeix quan concorren circumstàncies d'una urgència de major intensitat que la que resulta exigible per adoptar mesures cautelars ordinàries (en les quals sí que s'escolten les al·legacions de la part contrària)".

Després d'analitzar l'escrit del recurrent, la Sala diu que "malgrat la seva extensió, de 94 folis, no concreta quines circumstàncies d'especial urgència concorren per adoptar en aquest moment la mesura que es demana, en lloc d'esperar a la resolució normal d'aquesta peça de mesures cautelars".

Ara, els magistrats estudiaran si és procedent la mesura cautelar ordinària de suspensió de l'acord de la JEC, que a diferència de la cautelaríssima obre un termini perquè la Junta Electoral i la Fiscalia al·leguin el que estimin pertinent. En aquest cas s'ha reduït a 5 dies, la meitat del termini normal de 10 dies que estableix la llei. Torra el que reclama és que se suspengui l'acord de la JEC mentre es resol el fons del recurs que té plantejat al Suprem contra l'acord.