L'exèrcit espanyol ja va tenir un paper durant la gestió de la primera onada de coronavirus. Eren tasques de desinfecció, a càrrec de la Unitat Militar d'Emergències, però no sanitàries. Ara, davant el desgavell de l'inici del procés de vacunació, el Ministeri de Defensa reitera el seu oferiment. Però aquest cop amb bata. Ha estat aquest dimarts que la ministra Margarita Robles ha ofert l'ajuda dels militars per sortir del col·lapse actual, que impedeix administrar totes les dosis que es reben de Pfizer. Espanya només ha aplicat l'11,5% de les dosis que han arribat a l'Estat en deu dies.

En una visita als rastrejadors militars a Madrid, la ministra de Defensa ha recordat que les Forces Armades ja han ofert suport en qüestions logístiques, com el transport de les vacunes als arxipèlags, i ha deixat la porta oberta que siguin els mateixos militars els qui puguin administrar les dosis. Ara per ara, el Ministeri no ha rebut cap petició en aquest sentit, ni del Ministeri de Sanitat ni de cap comunitat autònoma. "Però les Forces Armades atendran qualsevol petició que rebin, com ha fet fins ara".

La dirigent socialista ha subratllat que l'Exèrcit té "capacitat logística" i "absoluta disponibilitat" per fer el que demanin les autoritats sanitàries. Durant el primer estat d'alarma, la passada primavera, la participació de l'exèrcit es va limitar a tasques de desinfecció d'infraestructures crítiques i residències de gent gran. Ara també estan fent de rastrejadors de contactes de casos en algunes comunitats, com el centre que ha visitat avui Margarita Robles a Madrid.

Col·lapse de totes les administracions

De les 718.575 dosis de la vacuna de Pfizer que han arribat a Espanya només se n'han administrat 82.834​ a persones grans que viuen en residències i personal sanitari. Això suposa un 11,5% del total de dosis rebudes contra la Covid-19. Tot i això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va defensar aquest dilluns després del Consell Interterritorial que "el procés de vacunació segueix el pla establert, sense problemes greus". A molts països de la Unió Europea també s'han registrat retards considerables, com és el cas de la veïna França.

Amb les més de 80.000 dosis administrades, només un 0,18% de la població de l'estat espanyol ha rebut la primera vacunació contra la Covid-19. Per immunitzar-se contra el coronavirus, però, cal esperar set dies després de rebre la segona dosi, i aquesta només es pot posar 21 dies després de rebre la primera. De manera que encara caldrà esperar per notar-ne els efectes.