Albert Rivera no només manté el cordó sanitari al PSOE, sinó que també s’ha erigit com el cap de l’oposició. Després de reunir-se aquest dimarts amb Pedro Sánchez a la Moncloa, ha marcat les seves diferències amb el dirigent socialista. No obstant això, sí que ha ofert els diputats i senadors de Ciutadans per tornar a aplicar l’article 155 a Catalunya. La trobada ha durat 50 minuts, que contrasta amb les gairebé dues hores que va reunir-se aquest dilluns amb Pablo Casado.

Després de la reunió, Albert Rivera ha comparegut des de la mateixa Moncloa, però en una sala més petita que la de Casado, i ha explicat que li ha transmès la seva “posició ferma” i la “voluntat de liderar l’oposició”. Una oposició, ha dit, “sense motxilles, sense complexos i sense corrupció”, i perquè “no hi hagi indults ni mediadors”.

El líder de Ciutadans ha assenyalat que on més s’han evidenciat les “discrepàncies” és en la qüestió territorial. Sobre Catalunya, concretament. Ha denunciat que la solució no passa per “donar més competències com els jutges” a la Generalitat, que segons Rivera vol fer Sánchez. Malgrat tot, li ha ofert els seus 57 diputats i senadors “per aplicar la Constitució a Catalunya”. Segons ha dit, cal requerir al president Quim Torra si “complirà i farà complir” la llei.

Sense marxar del tema de Catalunya, que ha monopolitzat la roda de premsa, Albert Rivera ha advertit contra possibles indults als presos polítics. En aquest sentit, ha avançat que, quan arribi la sentència, ell la respectarà. “Si els jutges absolen, la respectarem; si condemnen, també”, ha sostingut. Ha insistit que cap dirigent polític hauria d’”intentar modificar la sentència” a través d’indults.

El líder de Ciutadans ha donat pràcticament per fet que es formarà un govern entre el PSOE i Unidas Podemos. “No cal ser un linx per saber que formaran govern”, ha assegurat Rivera. S’ha compromès controlar l’executiu de Sánchez i fer una oposició diferent que la que va fer Sánchez amb Rajoy o Casado amb Sánchez. S’ha ofert a treballar en quatre “matèries d’Estat”: educació, despoblament, immigració i lluita contra el terrorisme

Pel que fa a la investidura, Rivera ha aprofitat per retreure les manifestacions contra Vox al Parlament andalús el passat gener. “Nosaltres no enviarem autocars, perquè som demòcrates”, ha etzibat. “Respectem la victòria de Sánchez, però també els nostres votants”, ha conclòs el dirigent unionista. Ha descartat canvis de posicionament després del 26-M.

"Comunicació permanent" sobre Catalunya

Per la seva part, des de Moncloa han informat que la trobada entre els dos polítics ha estat "fluïda i cordial", i han subratllat la necessitat de "normalitzar les relacions institucionals i el diàleg polític". Segons el govern espanyol, "tots dos líders han constatat la necessitat de mantenir una comunicació permanent sobre Catalunya, un assumpte clau".

Per altra banda, l'executiu en funcions subratlla que, si bé no s'ha parlat de possible pactes postelectorals, Rivera sí que ha volgut deixar clar des del principi que no facilitarà la investidura de Sánchez.