En política és tan important el fons com les formes. Aquest dimarts s’ha tornat a demostrar en la ronda de consultes oberta pel president espanyol Pedro Sánchez. El tracte preferent que va tenir el líder del PP, Pablo Casado, ha desaparegut amb el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, que es reuneix aquest matí a la Moncloa. A la tarda està previst que tanqui les trobades amb el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias.

Després de la reunió cordial i “afable” que van mantenir aquest dilluns Pedro Sánchez i Pablo Casado, el dirigent conservador va comparèixer a la sala principal de premsa, on compareix cada setmana el govern espanyol després del Consell de Ministres. En canvi, Albert Rivera ho haurà de fer en una sala més petita, que normalment es fa servir per a reunions i que s’ha habilitat per a poder fer-hi la compareixença posterior.

Després que el PP hagi perdut més de mig grup parlamentari, i hagi quedat a només nou escons de Ciutadans, s’ha desencadenat una batalla a la dreta sobre qui és el cap de l’oposició. Tant Casado com Rivera s’han autoproclamat com a tal. Però Sánchez ho té clar: ho és el president dels populars perquè té més escons.

Aquesta circumstància també coincideix amb el cordó sanitari que Albert Rivera manté a un pacte amb Pedro Sánchez, malgrat que és una combinació que suma la majoria absoluta. El líder de Ciutadans ha reiterat que no facilitarà la investidura i molt menys entrarà a governar amb els socialistes.