Quan Ciutadans va entrar al Parlament de Catalunya l'any 2006 de la mà del seu president, Albert Rivera, el relat del partit va centrar-se a oposar-se a la immersió lingüística i a altres lleis com la de retolació dels establiments almenys en l'idioma propi. El tema de la suposada persecució al castellà va ser la consigna de la formació taronja durant anys, tendència que havia començat a virar en els darrers temps sota el lideratge de la nova presidenta, Inés Arrimadas. Tanmateix, Rivera n'ha recuperat ara el discurs mentre la campanya espanyola s'acosta al tram final per a les eleccions del 26-J.

La polèmica aposta estratègica va començar el passat dissabte en un míting a Sevilla, on Rivera va assegurar que a Catalunya calia "partir-se la cara, literalment" per poder parlar castellà, o per veure partits de la selecció espanyola de futbol al carrer. Les paraules arribaven després que C's va muntar una pantalla gegant al passeig de l'Arc de Triomf de Barcelona per veure La Roja jugar divendres passat, malgrat l'oposició inicial de l'Ajuntament. El consistori s'emparava en qüestions de seguretat, ja que només va permetre les pantalles l'alcalde socialista Jordi Hereu el 2010 per seguir la final del Mundial de Sud-àfrica, i va acabar amb incidents i un jove italià va perdre un ull per bala de goma. 

La polèmica

Les xarxes es van encendre i alguns ciutadans de Catalunya es van dignar per les paraules de Rivera. Però la polseguera ha seguit creixent en un míting a Vigo, quan ha estat preguntat per la polèmica. "Tant de bo a mi no m'haguessin amenaçat de mort per defensar la llibertat. Hauria estat molt millor per a mi, per la meva família, pels meus pares", ha afirmat Rivera, qui més tard ha relatat que fins a 10 vegades han rebentat la seu de C's a Barcelona, Girona o Lleida, a més de fer amenaces a la seva persona.

El líder de Ciutadans ha indicat que també feia referència als incidents viscuts per dues noies brutalment agredides fa un parell de setmanes que tenien un estand de la selecció espanyola muntat a un carrer de Barcelona. "Tant de bo no li haguessin partit la cara, literalment, a una militant nostra a Salou, tant de bo aquestes noies que defensaven poder veure el partit de la selecció espanyola no haguessin estat agredides a Barcelona. Tant de bo tot això que li estic dient fos fals però, lamentablement, ha passat. A això em referia", ha explicat als periodistes que l'acompanyaven. 

Tanmateix, Rivera ha eludit en el seu discurs unes paraules del president de l'entitat Barcelona con la selección, Nacho Pla. Segons va dir Pla en el moment de posar la denúncia, el que va succeir "no és representatiu de la societat catalana".

Sembla que C's ha recuperat el discurs anticatalanista i sobre la persecució del castellà per al seu públic al sud d'Espanya, com també ho ha fet la presidenta andalusa, Susana Díaz, amb el PSOE i en relació amb els "privilegis de Colau" i les infraestructures catalanes.