La comissió d'investigació del finançament dels partits polítics al Senat ha tancat aquest dijous la primera jornada centrada monogràficament en els comptes de Ciutadans, abans que el gerent del partit, Juan Carlos Cuadrado, comparegui davant de la comissió el proper dia 22. En aquesta sessió la comissió escoltarà també les autores de l'informe del Tribunal de Comptes que no donava el vistiplau als comptes del partit el 2015.

La jornada ha finalitzat amb la compareixença d'un regidor d'un partit independent de Leganés, amb el qual Albert Rivera va segellar un pacte de lleialtat perquè ambdós partits no rivalitzessin en cites electorals. Carlos Delgado, que a més és autor d'un llibre titulat Albert Rivera es un lagarto de V, ha apuntat a un entramat d'influència per dur Ciutadans a la primera línia política, esmentant les enquestes favorables i el suport de poders fàctics, encara que no ha aportat dades sobre el presumpte finançament irregular, davant de la insistència del PP.

Delgado ha assegurat que l'aliança electoral Libertas amb la qual Ciutadans es va presentar a les eleccions europees de 2009 va ser "la mare de tots els finançaments opacs" i ho ha comparat amb la trama Gürtel, encara que, de nou, la seva argumentació no s'ha basat en documentació o dades que anessin més enllà de publicacions aparegudes en premsa.

Sospites de malversació i blanqueig

La sessió ha quedat emmarcada en la creixent rivalitat entre el PP i Ciutadans des de la victòria del partit 'taronja' a Catalunya i el seu auge en les enquestes. El PP ja va organitzar el passat mes de juliol una sessió d'aquesta comissió en què va comparèixer el gerent de Ciutadans, Juan Carlos Cuadrado, però també ho van fer aquest mateix dia els de PSOE i Podem; la comissió va passar després a investigar les condonacions de deute bancàries a diversos partits.

A la tornada de Nadal, però, els populars van decidir reprendre els treballs sobre el partit d'Albert Rivera i fer-ho amb dues sessions monogràfiques, ja que s'havia conegut un informe del Tribunal de Comptes sobre la comptabilitat d'aquest partit que assenyalava algunes irregularitats en l'exercici de 2015.

La d'avui ha estat la primera d'aquestes dues sessions. La segona serà el dia 22 i comptarà amb una nova compareixença de Quadrat i dels membres del Tribunal de Comptes María Dolores Genaro i María José de la Font que van realitzar l'informe.

Exmilitants crítics

Durant aquest matí, el PP ha escoltat exmilitants crítics de Ciutadans i un periodista. Des de la Plataforma per les Garanties Ciutadanes han assenyalat diversos casos en què Ciutadans va finançar la seva campanya per a les eleccions autonòmiques i locals de 2015 amb diners dels candidats, que compraven, segons la seva versió, els primers llocs de la llista. En particular, han indicat que a Sant Sebastià dels Reis i en Fuenlabrada es van pagar 18.000 i 11.000 euros.

També s'han apuntat a la transferència d'assignacions públiques que es realitza des dels grups municipals de Ciutadans a la comptes generals del partit. Pel que, segons interpreta el PP, podria incórrer en un cas de malversació de fons públics.

El portaveu del PP a la comissió, Luis Aznar, ha assenyalat que el partit 'taronja' usa diners públics per pagar les seves campanyes electorals, despeses de personal i despeses polítics en general, i que sota el seu punt de vista, porta practicant l'anomenat " dopatge electoral "des de la seva fundació.

Foto: Alberto Ganga, advocat i Inmaculada Sánchez, Portaveu de la Plataforma per a les Garanties Ciutadanes