Ja és definitiu, Toni Cantó no formarà part de les llistes del Partit Popular a les eleccions de la Comunitat de Madrid del 4 de maig. El Tribunal Constitucional (TC) ha validat el veto del jutjat contenciós administratiu número 5 que considerava "inelegible" l'exportaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, juntament amb l'exalcalde de Toledo Agustín Conde. 

Un tribunal dividit

Ha estat necessari comptar amb el vot de qualitat de president del tribunal ―que, en cas d'empat, val doble―, atès que s'han anunciat vots particulars contra aquesta resolució dels magistrats Andrés Ollero, Santiago Martínez-Vares i Alfredo Montoya. Es tracta d'una decisió sobre un assumpte del qual no hi ha doctrina.

S'accepten els arguments del PSOE i la Fiscalia

D'aquesta manera, el tribunal ha validat els arguments de la Fiscalia i del PSOE, el qual va presentar un recurs on s'assenyalava que Cantó no complia "amb els requisits d'elegibilitat" establerts a la legislació vigent "perquè no tenia la condició d'elector, ni resident, ni el veïnatge civil a la Comunitat de Madrid a data d'1 de gener del 2021", una situació que també es produïa amb Conde. 

La fi de la polèmica

Es posa fi així a la polèmica i ha tirat per terra els arguments presentats pel partit d'Isabel Díaz Ayuso que feien referència al suposat incompliment de l'article 23.2 de la Constitució, que recull el dret de tots els ciutadans "a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que les lleis disposen". 

El tribunal ha conclòs l'al·lusió a aquesta sèrie de "requisits", els quals són un argument suficient per mantenir Cantó i Conde fora de les llistes del PP.

El PP esperava una resolució favorable

Justament avui, la secretària general del PP de Madrid, Ana Camins, s'havia mostrat convençuda que la resolució del Tribunal Constitucional seria favorable per al PP.  En declaracions als mitjans de comunicació després de participar en una taula informativa del partit, situada davant del Congrés dels Diputats, Camins ha assegurat: "La respectarem (la decisió de TC), però estem convençuts que la candidatura d'Ayuso compleix tots els requisits tant de l'Estatut d'Autonomia de Madrid com de la Constitució i demanem al PSOE que deixi d'enfangar aquesta campanya". 

Fonts del PP havien recordat posteriorment que el TC és "molt garantista" amb tot el que té a veure amb els drets de sufragi universal i confiaven que en les següents hores hi hagués "bones notícies".
 

 

Imatge principal, Toni Cantó a un acte de campanya del PP / EFE