"El llaç groc és un símbol insolidari i de divisió". Aquesta és una de les consignes que conté la carta que va enviar l'ambaixador espanyol a França, Fernando Cardedera, a l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, el passat mes de setembre a causa de la rebuda institucional que l'alcalde francés -amb un llaç groc a la solapa- va fer al president de la Generalitat, Quim Torra. La missiva s'ha fet pública aquest dilluns a través d'una pregunta parlamentària del senador Jon Iñarritu (EH Bildu).

Cardedera assegura en la carta que el llaç groc és un símbol "no solidari" que genera "divisió i crispació" a Catalunya. També lamenta que Pujol cometés "una falta de respecte molt greu a les institucions democràtiques espanyoles i a l'ordre constitucional espanyol" perquè, segons explica el mateix ambaixador, "tots els que llueixen el llaç groc posen en dubte la divisió de poders a Espanya i la independència judicial" i menteixen al dir que hi ha presos polítics i exiliats.

Així doncs, en aquesta carta que també va rebre el president del Senat, el ministeri d'Exteriors i el president del Consell General del Pirineus Orientals, Cardedera afirma que "com França, Espanya és un estat de dret que respecte els drets i les llibertats fonamentals".

La reacció de l'alcalde de Perpinyà es va fer pública el passat mes de setembre a través d'una carta en la qual es va mostrar sorprès per les formes de la diplomàcia espanyola. També va assegurar que no té cap motiu per justificar les seves accions, igual que tampoc demana explicacions del que fa l'ambaixador espanyol.