Amb la concessió dels indults aquest dimarts, els presos polítics de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras ja són lliures. Les imatges de la seva sortida, en especial la dels set de Lledoners reafirmant la seva voluntat de seguir endavant amb la lluita independentista, han fet la volta al món. Malgrat aquest ressò internacional, menys vistes han estat les imatges enregistrades per TV3 des de dins de la presó, moments abans de la sortida, on sentim els presos discutint l’actitud amb la qual han de sortir. Amb aquesta gravació, es poden apreciar les dinàmiques internes dels condemnats: veiem com el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, no pot evitar celebrar obertament la seva llibertat, mentre que el president d’Esquerra, Oriol Junqueras, pensa tot el contrari. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)

La conversa, segons les imatges de la televisió catalana, es desenvolupa així: 

Després de saludar per últim cop a les persones dins de la presó, els presos es dirigeixen cap a la sortida. Cuixart es mostra visiblement animat. Un cop davant la porta, en petit comitè, i conscients que les imatges seran vistes arreu del món, preparen l’eixida:

Jordi Sànchez: “Què, amb expressió de joia o no?”, pregunta el secretari general de Junts.

Jordi Cuixart: “Home, i tant. És una victòria, és una victòria” afirma l’activista, mirant amb expectació les persones que els esperen fora. “Què hem de fer, com si anéssim a un enterrament?”

Oriol Junqueras: “No, no, enterrament, enterrament” proposa el líder d’ERC, ja amb posat ombrívol.

Cuixart: “Victòria, victòria!”, anima als altres presos. 

Junqueras: “No, no, que llavors sembla que ens alegrem que hi hagi molts represaliats, no, no...”

Malgrat les reticències del líder d'Esquerra, els presos surten de Lledoners visiblement excitats, celebrant el suport dels que els esperen a fora. 

Llibertat

Els set presos polítics de Lledoners van sortir reafirmant-se en el seu compromís amb la independència i la seva lluita per l'amnistia. La mesura de gràcia del govern espanyol, condicionada a no delinquir, i la seva posada en llibertat genera un sentiment contradictori que els set presos de Lledoners van voler aclarir davant el centenar de persones que els van voler veure sortir de la presó. De fet, en el moment de la sortida es va poder sentir algun xiulet ràpidament tapat per crits d'"independència".

Preso Politics indult Lledoners Sergi Alcazar 001Els presos polítics surten de Lledoners / Sergi Alcàzar

Amb la mateixa força de sempre, Jordi Cuixart va encetar un torn de parlaments en què tots van coincidir a donar les gràcies als grups de suport i a la força de la ciutadania.

Les primeres paraules, però, van estar un record per als exiliats Carles Puigdemont, Marta Rovira, Toni Comín, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i "per a tots aquells i aquelles que avui estan patint més durament la repressió", va dir Cuixart des de l'escenari muntat amb motiu de la seva sortida.

 

Foto principal: captura del moment abans de la sortida dels presos polítics de Lledoners / TV3