Continuen les discrepàncies entre JxCat i ERC per la Diputació de Barcelona. Després que els republicans hagin ofert cedir la presidència de l'ens supramunicipal a l'espai postconvergent si trenquen el pacte amb el PSC, els equips negociadors dels dos partits s'han tornat a reunir, però no han aconseguit cap avenç. En la trobada, que ha tingut lloc aquest migdia a la seu dels republicans, hi han participat David Bonvehí i Ferran Bel, per part del PDeCAT; i Marc Sanglas, Isaac Peraire i Dionís Guiteras per part d'ERC. 

En acabar la reunió, que ha durat una hora, el president del PDeCATDavid Bonvehí, ha qualificat la "trobada cordial" per tal de "mantenir relacions" i compartir els posicionaments dels diferents partits. Tot i que ha evitat donar-ne més detalls, Bonvehí sí que ha defensat que durant els últims anys els dos partits han mantingut una bona relació, i ha assegurat que volen que així continuï essent. Per part d'ERC, el secretari de política municipal, Marc Sanglas, s'ha limitat a dir que "com totes les reunions, sempre van bé".

Tot i això, fonts d'ERC asseguren fora de micròfons que no hi ha hagut avenços i que la trobada ha servit simplement per explicar-los la contraproposta més detalladament. De moment, doncs, continua el desacord. Els dos grups tenen temps fins dijous, dia en què hi ha el ple de constitució de la Diputació, per intentar arribar a un pacte.

JxCat insisteix a revertir pactes municipals

La trobada entre les direccions sobiranistes arriba després d'un cap de setmana de tensió i retrets entre els dos socis de Govern pel pacte al qual van arribar JxCat i el PSC divendres passat, que dona la presidència de la Diputació de Barcelona als socialistes, deixant-ne fora ERC, malgrat que tots dos partits tenen 16 diputats provincials.

Per tal de revertir-lo, JxCat exigeix que es trenquin tots els pactes amb el PSC a nivell local, fet que afectaria una cinquantena de municipis i posen especial èmfasi en poblacions com Sant Cugat, Figueres i Tàrrega, on els republicans van pactar amb el PSC per treure'ls de l'alcaldia malgrat ser la llista més votada. També JxCat va prendre a ERC, amb l'ajuda del PSC, poblacions com Cervera o Llançà. 

Els republicans descarten de moment aquesta opció, en considerar que prima la lògica municipal, però asseguren que estan disposats a cedir-los la presidència de l'ens supramunicipal o repartir-se-la, encara que ERC té el doble de representació, si això serveix per trencar el pacte amb els socialistes i evitar una nova crisi de Govern. 

Una proposta que des de JxCat ja s'ha titllat d'operació de màrqueting", ja que la veuen impossible per la falta de complicitat amb els comuns, imprescindibles per superar la votació.