Moviment d'ERC per revertir el pacte entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona. El president adjunt dels republicans, Pere Aragonès, ha fet aquest dilluns un "pas endavant" i s'ha mostrat disposat a parlar de la presidència d'aquest ens municipal amb JxCat si trenquen el pacte amb els socialistes. 

Malgrat que ERC va obtenir 16 diputats provincials i JxCat només 7, Aragonès ha defensat que pels republicans "això no va de cadires" i ha assegurat que "quan cal" el seu partit posa "per davant els interessos de la causa independentista als del partit". Segons el líder republicà, l'independentisme no pot perdre l'"oportunitat" de governar la "tercera institució del país".

Tot i això, el també vicepresident del Govern ha deixat obert en quin format se'ls ofereix la presidència, si de forma compartida ―dos anys i dos anys― o sota alguna altra fórmula, i ha emplaçat a decidir-ho durant la negociació.

Rebuig a revertir pactes locals

Per altra banda, preguntat per la demanda de JxCat de revertir tots els pactes amb el PSC arreu del territori, Aragonès ha defensat la "dinàmica municipal" i ha defensat que "és més fàcil" tancar un pacte a la diputació ―on la votació és aquest dijous― que "crear una crisi de govern en 50 municipis". "No va d’intercanvi de cromos", ha afegit.

JxCat havia demanat a ERC trencar tots els pactes amb els socialistes que els havien fet perdre mútuament l'alcaldia, tot i ser la llista més votada. Segons les dades facilitades pels postconvergents, en 27 municipis catalans ERC va tancar pactes, principalment amb el PSC, per arrabassar el govern a JxCat, mentre que en l'altre sentit asseguren que només es va complir en set poblacions. El cas més paradigmàtic, per JxCat, va ser el de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).

Aragonès ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit, després d'un cap de setmana de durs retrets entre els dos socis de Govern, on també ha volgut llançar un "missatge de calma" i "esperança". Així, el vicepresident ha volgut desvincular aquesta crisi de l'executiu, i ha evitat parlar de quin escenari podria provocar que finalment el pacte PSC-JxCat tirés endavant. "Mai diré ni faré res que empitjori la situació", ha afegit en aquest sentit.

Després d'aquesta contraproposta, dirigents d'ERC i de JxCat han mantingut una reunió que ha durat una hora i que ha acabat sense avenços.