Tan bon punt ha transcendit la designació de Maria Eugènia Gay com a nova delegada del govern espanyol a Catalunya, a les xarxes li han recordat el seu suport a la intervenció de la Generalitat a través de l'article 155 de la Constitució, després de la declaració de la independència al Parlament. La nova delegada del govern espanyol a Catalunya va avalar l'any 2019 el 155 en una entrevista a Efe, i va afirmar que "el 155 era inevitable davant d'una deriva incontrolable". Va destacar també la “qualitat excepcional” de la justícia espanyola, davant un poder polític incapaç de dialogar en un “moment històric”. Va afegir que en el procés independentista l’Estat, que és “fort”, ha actuat per “posar les coses al seu lloc amb les regles democràtiques”. També va considerar una “irresponsabilitat” que alguns sectors polítics denunciïn la falta d’independència o les carències democràtiques de la justícia espanyola.

Ara tot plegat ha tornat a sortir a la llum.

Lobitos

 

L'escriptora Pilar Rahola ha descrit Maria Eugènia Gay com "la nova virreina de Catalunya". "No cal afegir res més", ha apuntat al·ludint a l'actitud del PSC.

Rahola

Retrets per parlar de presos polítics

 

Gay va protagonitzar dues situacions molt polèmiques quan era degana del Col·legi d'Advocats. El primer cas va ser quan va retreure al llavors president del Parlament, Roger Torrent, que en un discurs parlés de presos polítics. Visiblement molesta el va interrompre i li va engaltar: "Si us plau, president! No era la idea, l'has feta bona, eh! Moltes gràcies!". 

El comentari es va sentir a través dels micròfons de l'acte. El que no es va poder sentir, atès que la premsa va haver de seguir els parlaments a través d'una pantalla, van ser els retrets d'alguns dels presents. Fins i tot insults, segons persones que estaven a la sala i que van escoltar adjectius com "majareta" adreçats a Torrent.

La situació va ser aplaudida pel grup espanyolista Convivència Cívica Catalana. "Enmig de la desbandada d'advocats, la degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Maria Eugènia Gay, canta les quaranta a Torrent", afirmava.

Polèmica invitació al fiscal del procés

 

També va ser molt polèmic quan l'any 2020 va convidar el fiscal del judici del procés, Javier Zaragoza, per fer una conferència al Col·legi d'Advocats. La presència del fiscal va provocar un fort malestar polític i també entre els advocats. Diversos col·lectius de lletrats van considerar "una vergonya" que per parlar de la rellevància constitucional del Ministeri Fiscal es convidés "l’home que ha transgredit una vegada i una altra allò que esdevé essencial per a qualsevol fiscal: la defensa dels drets de la ciutadania".

Van descriure Zaragoza com un fiscal que va actuar per "canviar radicalment els fets en el procés contra els líders socials i polítics catalans". Recorden també que com a professional del dret "es va negar que se seguís la investigació de les tortures produïdes a Guantánamo" i que es va "oposar al processament de tres militars dels Estats Units imputats per l’assassinat del càmera José Couso l’abril del 2003". 

Zaragoza va tenir un paper destacat en el judici de l'1-O, en què va defensar les tesis més dures, negant l'existència de presos polítics i argumentant que es va cometre un "cop d'estat".