Segona sessió del judici al procés. La fiscalia obre la jornada apujant el to i activant un atac implacable a les defenses que ahir van mantenir un to moderat tot i defensar els drets fonamental i acusar la justícia espanyola de vulnerar els drets polítics dels processats.

Avui el ministeri públic no s'està per contemplacions i ha descarregat tota la força de l'escrit d'acusació apujant el nivell i el to alliçonador. "S'ha donat una visió distorsionada de la realitat amb la finalitat de desacreditar la justícia", ha dit en la seva primera intervenció el fiscal Javier Zaragoza. Ha retret a les defenses que "qüestionen la qualitat democràtica de l'estat de dret" i ha remarcat, renyant tothom, que "es pretén transformar en víctimes d'una persecució política qui ha vulnerat l'ordre constitucional i asseure l'Estat al banc dels acusats".

"Aquest alt tribunal impartirà justícia amb total imparcialitat", ha sentenciat el fiscal, que ha apel·lat a la independència judicial: "I ho farà respectant escrupolosament les garanties i els drets que l'estat de dret garanteix als acusats".

No és un judici polític

El relat de la fiscalia ha girat entorn del fet que més enllà dels drets polítics hi ha l'ordre constitucional i que tothom és igual davant la llei. Els polítics també.

"Ningú ha estat processat per les seves opinions, sinó per les seves accions", ha exposat, i ha incidit en el fet amb un to condescendent que "els acusats fa anys que proclamen i defensen aquest projecte polític independentista. S'han manifestat, i que jo sàpiga no se'ls ha perseguit ni se'ls ha judicialitzat, ni han estat perseguits ni detinguts". I ha justificat que "només s'ha posat en marxa la justícia penal quan han infringint els drets fonamentals de la nostra constitució". I ha sentenciat: "El polític està subjecte al mateix codi penal".

Zaragoza ha apujat encara més el to durant la part final d'una introducció que ha escombrat tota la sala. Per Zaragoza els drets polítics "no justifiaquen desobeir de forma retirada el Tribunal Constitucional, no justifica convocar milers de ciutadans per retenir i tenir segrestada pràcticament una comissió judicial. El legítim exercici dels drets polítics no justifica cridar, promoure, agitar milers de ciutadans a les urnes sabent que se'ls abocava a l'enfrontament i xoc violent amb les forces policials, no justifica convocar un referèndum prohibit pel tribunal de justícia i imposar un model d'organització política per la resta de la ciutadania. I no justifica destinar fons públics per un referèndum il·legal".

I ha remarcat que van crear "un risc molt alt".

Joaquim Forn també ha assenyalat: "L'activitat política no justifica sostreure els Mossos amb 17.000 homes armats i que es col·loquin al marge de la llei".

Diàleg sí, però...

"El diàleg és la base de la democràcia. Però no pas el diàleg des de la imposició al marge de la legalitat", ha dit Javier Zaragoza al final de la seva intervenció, quan també ha explicat com es va aplicar el 155 i la invitació del govern de l'Estat a participar en un ple al Congrés per debatre la situació, una invitació que "el processat rebel va rebutjar", amb referència a Carles Puigdemont.

La minoria silenciosa

"En aquest procés penal no es persegueix una ideologia", ha etzibat el fiscal per defensar l'acció del ministeri públic i per posar al davant els interessos del que ha anomenat "la minoria silenciosa", que a Catalunya representa un 60%, que és la població que no va participar en el referèndum segons Zaragoza i a qui se li ha "intentat imposar un plantejament polític".

Proporcionalitat policial

"Això és un judici contra la tortura", ha dit el fiscal amb relació a l'al·legat de defensa de Jordi Cuixart pel que fa a les càrregues policial de l'1-O. Zaragoza ha qualificat de disbarat jurídic de dimensions importants el fet de comparar la tortura amb la proporcionalitat de l'ús de la força, i ha destacat dos dels ferits, els més greus: l'home que va tenir un infart i Roger Español, que va perdre la visió d'un ull a causa de l'impacte d'una pilota de goma.

Mira aquí la intervenció completa del fiscal Javier Zaragoza