La justícia espanyola rep una altra plantofada des d'Europa. Novament, Bèlgica ha estat qui ha decidit en el cas de Valtònyc. La justícia belga ha denegat el lliurament a Espanya del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a qui la justícia espanyola reclama després de ser condemnat per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, a tres anys i mig de presó. 

Després de tres anys, es tanca un capítol en què el mateix govern espanyol i el seu president, Pedro Sánchez, han vist com s'ha tombat tot allò que predicaven. En un intent d'apropar-se al seu company de govern, Unidas-Podemos, i picar l'ullet a Esquerra per tenir-lo d'aliat al Congrés, Sánchez escrivia el 14 de maig de l'any 2018: "El mal gust no pot estar castigat amb la presó. La llibertat en l'expressió artística és un dret que també ens empara col·lectivament. Que un raper entri a la presó és molt mal símptoma sobre l'estat de la nostra democràcia".

Ara, la defensa del raper recorda a Sánchez que el camí que s'ha seguit per no atemptar contra la llibertat d'expressió no ha vingut motivat ni ha rebut cap mena d'ajuda de La Moncloa. I aquelles paraules es van limitar als caràcters del tuit com a simple protesta verbal. L'advocada Isabel Elbal ha escrit: "No entrarà a la presó, però no serà pels esforços nuls que heu fet per derogar delictes que reprimeixen la llibertat d'expressió".

També s'ha sumat a les reaccions l'advocat Gonzalo Boye amb un senzill "victòria" escrit en anglès.

Però en el recordatori sobre què ha fet el govern espanyol per reclamar una justícia espanyola més democràtica, també cal afegir-hi el paper de la formació lila. El mateix Valtònyc ha denunciat moltes vegades la inacció de la formació, també en l'etapa liderada pel mateix Pablo Iglesias. El 2018, ja es van palpar les discrepàncies. El secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique, va carregar contra el raper a l'exili Valtònyc per unes declaracions que havia fet sobre Carles Puigdemont. El raper va afirmar que no considerava que el president fos de dretes i el va descriure com un "anarquista". I Echenique va assegurar que "el partit de les pitjors retallades socials i la pitjor corrupció a Catalunya ha rentat el cervell" al raper. "Que ens expliqui que Puigdemont és el Che Guevara del Penedès és patètic", va indicar.

A més, el raper també va denunciar la complicitat que va mostrar Iglesias amb la ultradreta de Vox en una conversa distesa i entre rialles amb el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, durant els actes del dia de la Constitució de l'any 2019.

Tot plegat, una altra humiliació de la justícia espanyola, i s'hi ha de sumar un precedent. Anteriorment, la justícia belga va rebutjar l'extradició del conseller de cultura Lluís Puig, en considerar que el Suprem no és competent per emetre l'euroordre. "Esperàvem moltes possibles coses avui però francament ens ha fet especial il·lusió", va afirmar Puig després de conèixer-se el veredicte. "El Suprem no és competent per condemnar a 100 anys de presó el govern". D'aquesta manera, va demanar que "s'aturés la causa, que no hauria d'haver començat". 

 

Fotografia de portada: Imatge de recurs de l'advocada Elbal amb Boye