El president Carles Puigdemont ha estat el primer a celebrar la nova derrota de la justícia espanyola amb la decisió del tribunal de Gant de denegar l'extradició del raper Valtònyc a Espanya per un delicte d'amenaces. "Avui més que cap altre dia, la llibertat té ritme i lletra de rap", ha piulat Puigdemont minuts després de conèixer-se la interlocutòria del tribunal belga. "Quan la justícia preval, la llibertat en surt reforçada", ha proclamat el president.

Puigdemont ha donat també l'enhorabona a l'equip d'advocats que ha aconseguit, un cop més, tombar la justícia espanyola. Precisament el missatge del president va acompanyat de la piulada feta per un dels advocats del raper, Simon Bekaert, encapçalada per la paraula victòria i on dona compte de la decisió del tribunal que posa fui a un any de procés per l'extradició del cantant Valtònyc.

TUIT Puigdemont

El tribunal de Gant ha acordat denegar la petició de la justícia espanyola que reclamava Valtònyc per una condemna de tres anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. És la segona victòria del cantant als tribunals. L'octubre passat el Tribunal Constitucional belga va tombar la llei d'injúries a la Corona del país en ser preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant i va dictaminar que la llei belga del 1847, que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. Allunyava així l'extradició del raper.

Allau de felicitacions

Puigdemont no ha estat l'únic a felicitar Valtònyc per la victòria als tribunals belgues. "Victòria. Era llibertat d'expressió", ha reiterat Gonzalo Boye, advocat del president a l'exili. També des de l'exili, l'eurodiputat Toni Comín ha qualificat el raper mallorquí com l'heroi del dia. "Gràcies per ser com ets i haver-ho donat tot per defensar la llibertat d’expressió! I gràcies, Simon Bekaert  i Paul Beckaert, per haver fet una defensa tan compromesa i tan brillant des del primer dia".

TUIT toni comín  Valtònyc extradicio

"Sort i justícia", ha apuntat el també cantant Lluís Llach. "Ara ja podem dir que una nova Inquisició mana a Espanya. Porten punyetes a les mànigues i tenen el cap corcat. Les cúpules judicials. Fàstic", ha exclamat en una piulada. En la mateixa línia s'ha expressat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que ha destacat una "nova victòria i nova rebregada dels tribunals europeus a la justícia espanyola. L’Europa dels valors democràtics i de la llibertat és incompatible amb l’Espanya de la repressió".

TUIT lluis Llach Valtònyc extradicio

TUIT Cervera Valtonyc

Des d'ERC, la portaveu de la formació, Marta Vilalta, ha fet una piulada on ha felicitat el raper i ha destacat que la decisió, en segona instància, del Tribunal d'Apel·lacions de Gant és una "Victòria de la justícia, dels drets i la llibertat d'expressió! I derrota de la injustícia espanyola, d'aquells que només hi entenen de persecució obsessiva". La CUP també ha reaccionat a les xarxes a la denegació de l'extradició: "La lluita a l'exili és un altaveu contra la repressió de l'Estat espanyol". La dirigent de la formació, Eulàlia Reguant, ha agraït al raper mallorquí que no hagi defallit en la seva lluita, tot i que es plany que no pugui tornar: "Malgrat tot, la felicitat no és plena perquè a casa no pots tornar", ha dit Reguant.

TUIT marta vilalta extradicio

TUIT eulalia reguant extradicio

En sortir del tribunal aquest dimarts, Valtònyc ha afirmat que personalment estava "content" per la decisió judicial, però que, alhora, sentia "molta ràbia i molta impotència" pels músics que estan complint presó a l'estat espanyol pels continguts de les seves lletres: "Si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa".

 

 

Imatge principal, Carles Puigdemont i Valtònyc /  EN