Just el mateix dia que es recordava l’aniversari del cop d’Estat del 23 -F i sense previ avís, les autoritats de la Ciutat Autònoma de Melilla van retirar ahir, a primera hora de la tarda, una estàtua de Franco que encara quedava a la via pública, tot just l’endemà que l’assemblea de Melilla així ho aprovés.

Ara bé, malgrat que es considera que era l'última estàtua del dictador a la vista de la ciutadania, resulta que encara en queda una altra, tal com ha revelat avui el digital ‘El Confidencial Digital’, que la situa a Santa Cruz de Tenerife.

Melilla: retirada sense avís

A Melilla, la retirada de l'estàtua de la via pública es va dur a terme sense avís i els treballs es van prolongar durant més d'una hora davant un fort desplegament policial i una gran expectació, ja que algunes persones que s'havien assabentat van acudir a la zona per immortalitzar el moment amb les seves càmeres i telèfons mòbils.

La iniciativa va comptar amb el suport dels tres partits que conformen el Govern local (CPM, PSOE i Cs) i el diputat no adscrit i expresident de Vox, Jesús Delgado, mentre el PP es va abstenir i Vox va votar-hi en contra.

Diversos operaris van assegurar l'estàtua amb un arnès penjat d'una grua i, a continuació, van començar a picar la base de formigó i maó, on hi havia una placa amb un escut de la ciutat, una altra amb la inscripció "Melilla, al comandante de la Legión D. Francisco Franco Bahamonde 1921-1977", i una tercera amb un baix relleu en el qual apareixien uns soldats.

retirada placa estatua franco melilla efe

Retirada de la placa de l'estàtua de Franco a Melilla / Efe

Una vegada que els operaris van poder separar l'escultura de la seva base, van elevar l'estàtua amb la grua i la van dipositar en un camió, on la van cobrir de plàstic protector abans del seu trasllat. En aquell moment alguna de les persones que contemplaven l'escena ha picat de mans, mentre una altra va cridar "visca el comandant".

Encara n’hi ha una altra

Amb tot, l’estàtua de Melilla no és l’última de lloa al dictador Franco que hi ha a la via pública. Segons informa ‘El Confidencial Digital’, a Santa Cruz de Tenerife hi ha un altre monument que glorifica a Franco i que conté una estàtua del dictador.

Es tracta del conjunt escultòric anomenat actualment com Monument a l’Àngel Caigut, però que inicialment va ser anomenat ‘Monument a la Victòria’, i que tant a Google Maps com a Viquipèdia apareix referenciat com a ‘Monument a sa excel·lència’, en referència al cap de l’Estat i dictador Francisco Franco.

Monumento franco santa Cruz tenerife foto mataparda

El conjunt escultòric de lloa a Franco a Santa Cruz de Tenerife / Mataparda

El conjunt està situat a l’actual Rambla de Santa Cruz -anteriorment, Rambla del General Franco- i és una obra de Juan de Ávalos inaugurada el 1966 en commemoració de la victòria del bàndol rebel a la  Guerra Civil. En ella s’hi veu el dictador volant sobre un àngel que simbolitza el ‘Dragon Rapide’, l’avió que va utilitzar Franco per desplaçar-se de les Canàries al Marroc espanyol per conduir el cop d’Estat que va provocar la Guerra Civil.

Segons el mitjà citat, a hores d’ara no hi ha cap intenció de retirar-lo en aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

 

Imatge principal: Operaris de Melilla retiren l'estàtua de Franco a Melilla / Efe