L'extrema dreta espanyolista va, cada cop més, sense caretes. Primer va ser Santiago Abascal, qui més subtilment ha denunciat reiteradament que el de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias és el pitjor govern espanyol "en 80 anys", incloent-hi els governs de la dictadura. Ara, sense menys subtileses, el seu partit a Melilla planta cara contra la retirada de Francisco Franco a la ciutat autònoma, l'única que queda ara mateix dempeus a tot l'Estat. La formació ultra acusa l'esquerra de pretendre "esborrar" la història d'Espanya i del "comandant" Franco.

membres vox melilla estatua franco - Europa Press

Foto: Membres de Vox a Melilla davant l'estàtua de Franco (Europa Press)

Malgrat que segons la llei de memòria històrica ja hauria d'haver estat retirada --i més tractant-se d'un monument del mateix dictador--, l'assumpte s'està debatent a l'Assemblea de Melilla. La setmana va ser debatuda en la comissió, i la formació de Santiago Abascal va acabar abstenint-se. No obstant això, els seus diputats ja han denunciat que s'oposaran "rotundament" quan la proposta arribi al ple del parlament. Previsiblement la proposta tirarà endavant, amb la majoria governamental de Compromís per Melilla, el PSOE i Ciutadans.

Des de l'extrema dreta denuncien que, amb aquesta retirada de l'estàtua, l'esquerra vol passar el seu "corró" per "esborrar" una part de la història d'Espanya i així "imposa una veritat única" sobre aquest relat històric. En aquest sentit, argumenten que el monument del dictador "representa el comandant Franco", i no el governant autoritari, perquè commemora l'arribada de la Legió a Melilla en la guerra contra el Marroc del 1921. Aquesta arribada va permetre "mantenir la ciutat de Melilla sota el control d'Espanya". Per tot això, conclouen, no es veu afectada per la llei de memòria històrica de Zapatero, que ara el govern espanyol vol ampliar amb una llei de memòria democràtica.

La formació d'Abascal a Melilla insisteix que el monument "no ataca cap grup de població o ideologia, ni té a veure amb cap fet succeït a partir del 1936". Tot i això, els ultres ja tenen assumit que la retirada serà aprovada per l'Assemblea de Melilla. Davant d'això, exigiran que es conservi la "integritat" de l'estàtua i es garanteixi l'"accés" als ciutadans de Melilla per commemorar un episodi històric que permet que "Melilla segueixi sent Espanya".