L'endemà de la Diada de l'11-S un equip d'Els Matins de TV3 es va traslladar a la presó de Lledoners per parlar amb Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La televisió catalana ha preguntat als dirigents independentistes sobre la resposta a la sentència del judici al procés, què entenen per desobediència civil, com valoren la Diada d'enguany i si prefereixen un govern de concentració o unes noves eleccions.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha valorat la Diada molt positivament hi ha explicat l'orgull que sent cada vegada que veu les imatges de la manifestació organitzada per l'ANC l'11-S. A més, el dirigent d'ERC ha destacat que durant la Diada 2019 "la majoria de discursos han apuntat que cal treballar en la unitat estratègica, el consens estratègic, cosa que des d'Esquerra Republicana fa molts mesos que demanem. Estic segur que les properes setmanes s'avançarà en aquest sentit".

Molt semblant ha estat la resposta de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El primer ha recordat que "la ciutadania no falla mai" i que "les entitats segueixen sent la brúixola imprescindible en aquest procés i la ciutadania continua exercint cívicament el seu protagonisme". Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha apuntat que els catalans fa més de 10 anys que organitzen manifestacions per la Diada i ha afegit que "ho tornarem a fer".

La resposta a la sentència

La sentència al judici als presos polítics està a punt d'arribar i Junqueras, Cuixart i Sànchez tenen propostes molt similars per respondre a aquesta en el cas que sigui condemnatòria. Han coincidit que la millor resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS) serà la que generi un consens més ampli.

Junqueras ha concretat que tant un govern de concentració com unes eleccions podrien enfortir les institucions, mentre que Jordi Sánchez creu que s'ha de produir primer un debat discret entre partits i entitats abans de decidir l'instrument. Per la seva banda, Cuixart afirma que Òmnium donarà suport "a allò que generi el màxim consens".

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha estat un dels protagonistes d'aquest qüestionari que la televisió catalana ha fet arribar als presos polítics. Segons les respostes,  donen a entendre que tornar a intentar investir Puigdemont no és una de les seves prioritats. Junqueras ha opinat que "s'han de fer només aquells passos que ens acostin cap al nostre objectiu, que és la independència de Catalunya" i Sànchez ha apuntat que el propi president a l'exili ja ha deixat clar que la seva estratègia actual és "adquirir l'acta d'eurodiputat".