La sentència contra els líders independentistes és a tocar i per ara, el Govern no acaba d'ensenyar les cartes. Més enllà del soroll i d'algunes idees aïllades, JxCat i ERC no han presentat encara cap proposta unitària concreta. Des de la CUP demanen posar-se les piles i aquest dimarts han posat damunt la taula la seva aposta. Descarten, d'entrada, el govern de concentració que defensa ERC i defensen una triple via: amnistia, autodeterminació i apoderament

Tot i exigir l'absolució, la CUP és conscient que "l'expectativa és que sigui condemnatòria". Per això, entén que "el nucli central de la resposta ha de passar per engegar una gran campanya nacional i internacional per l'amnistia". Una mesura que contraposen a l'indult i que qualifiquen de "solució col·lectiva que té un sentit polític i que es dóna en condicions de victòria". Es tractarà, diuen, de situar el clam per l'amnistia a l'agenda internacional.

 

Així ho ha explicat en roda de premsa des del Parlament el cap de files de la CUP. Carles Riera ha detallat que en paral·lel a l'amnistia, l'altra resposta passa per avançar en un gran acord nacional sobre com "exercir el dret a l'autodeterminació de forma tangible i real i no de forma simbòlica i testimonial". En aquest sentit, reconeixen que "no serà possible assolir-ho en el curt termini". 

Els anticapitalistes tenen clar no hi haurà manera "d'entrar en cap lògica negociadora" amb l'Estat espanyol i això vol dir que caldrà comptar amb el suport internacional necessari per forçar les institucions espanyoles a trobar "una solució democràtica". I aquí rau la clau, en com crear aquestes condicions per posar l'Estat entre l'espasa i la paret. 

De moment, segons paraules del propi Carles Riera, el got el veuen "mig buit", perquè en les diverses trobades mantingudes fins ara amb la resta d'actors de l'independentisme, més enllà de constatar i coincidir en que l'Estat no s'hi posarà bé, quan es tracta d'anar més enllà i plantejar solucions, no s'avança.

Al llarg de les properes setmanes, la CUP concretarà més a fons aquestes propostes que ja apunten que hauran d'anar aparellades a "un procés d'autoorganització i d'apoderament popular imprescindible". 

Ni govern de concentració, ni pressupostos

En contraposició a les propostes que impulsarà en els propers dies, la CUP ha descafeïnat l'opció de construir un govern de concentració dels partits sobiranistes, perquè "no és una resposta conseqüent". Només s'ho plantejarien en cas que s'apostés per una ruptura real amb l'Estat espanyol. 

Alhora, asseguren que no forma part de la seva agenda política aprovar els pressupsotos "d'una Generalitat autonòmica". Sobre els comptes, Riera ha avançat que d'aquí a unes setmanes presentaran la seva proposta de pressupostos de mínims.