El Piulet i l'estelada s'han fet un lloc en la portada de l'edició internacional del The New York Times. Concretament, el diari nord-americà obre la seva edició d'aquest divendres amb una estudiant davant l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, ocupat des de fa una setmana en defensa del referèndum. "Espanya es mou per a aturar la votació sobre la separació catalana", titula la seva crònica.

La peça, signada pel corresponsal Raphael Minder des d'Arenys de Munt, relata l'ofensiva espanyola contra l'1-O: "Amb el suport de la judicatura espanyola, Madrid ha tancat pàgines web i campanyes publicitàries que promovien la votació. Ha entrat en oficines d'empreses que imprimien paperetes de votació. Ha enviat milers d'agents de policia des de fora de la regió, amenaçant de bloquejar els col·legis electorals".

El The New York Times, que també fa referència a les detencions d'alts càrrecs de la Generalitat, parla amb el president Carles Puigdemont, qui denuncia que "estem sent testimonis de la pitjor regressió democràtica des de la mort de Franco" i que "el que està passant a Catalunya és molt seriós".

Després d'explicar els últims anys de procés, el periodista escriu que "aquesta vegada, en detriment de la creixent seriositat del referèndum català, que el govern regional diu que serà vinculant, Madrid està adoptant una postura molt més agressiva".

A diferència dels mitjans de Madrid, The New York Times fa una lectura diferent de les paraules de Donald Trump: assegura que, si bé va donar suport a una "Espanya unida" en la seva reunió amb Rajoy, el president nord-americà "no va prendre cap posició sobre si el referèndum hauria de ser celebrat".

L'edició internacional del The New York Times es distribueix a més de 160 països. Juntament amb això, el diari també ha publicat aquest divendres, en la seva edició nord-americana, un perfil del president Carles Puigemont, a qui veu com un independentista convençut.