The New York Times torna a parlar sobre el procés sobiranista català. Si aquest dimecres parlava sobre el dilema dels alcaldes davant el referèndum de l'1-O, de ser processats o ser castigats pels votants, aquest dijous ha publicat un perfil del president Carles Puigdemont. 

Sota el titular "A Catalunya, un líder 'accidental' d'una ferma convicció", el diari nord-americà explica com Puigdemont va arribar a la Generalitat, després del pas al costat d'Artur Mas. També es fixa en la seva ferma convicció independentista al llarg dels anys, i assegura que Madrid el veu com un insurgent.

El diari, que aprofita l'article per explicar la situació a Catalunya, assegura que Puigdemont podria acabar inhabilitat i, fins i tot, a la presó, per haver utilitzat cabals públics per al referèndum de l'1 d'octubre. 

En aquest perfil, el diari explica que Puigdemont està decidit a tirar endavant el referèndum i la independència de Catalunya, si així li donen suport els ciutadans, per les seves fermes conviccions. De fet, el corresponsal nord-americà es fixa en els comentaris de periodistes catalans, com el director d'El Nacional, José Antich, per explicar que les prioritats de Puigdemont són "la independència, la independència i la independència". 

L'article també té punts divertits, com quan descriu el cabell del president com el "tallat dels Beatles" o quan el corresponsal ensenya com es pronuncia el nom de Puigdemont (POOTCH-da-mon).