El diputat basc Odón Elorza ha esclatat al Congrés contra els partits de dretes per utilitzar les víctimes del terrorisme per atacar el govern espanyol. Durant el debat dels pressupostos, Elorza s'ha dirigit en un principi a Ciutadans pel discurs d'un dels seus diputats, però finalment s'ha estès també al Partit Popular i Vox. De fet, el socialista s'ha discutit amb el portaveu d'ultradreta, Iván Espinosa de los Monteros, quan tornava cap al seu escó. "Deixin de fer servir les víctimes per denigrar uns pressupostos, no siguin tan miserables, deixin en pau el terrorisme d'ETA, ETA ha desaparegut, ETA ja no és aquí, aquí no hi ha terroristes", ha bramat.  Elorza ha acabat el seu discurs sentenciat la dreta: "Aquí el que hi ha són franquistes", els hi ha dit, "unes dretes de vocació colpista". 

Record als assassinats 

Qui va ser alcalde de Donostia no s'ha pogut quedar callat després que el diputat de Ciutadans, Guillermo Díaz, assegurés que l'Executiu de Pedro Sánchez està intentant esborrar la transició amb una esmena a la Llei d'Amnistia del 1977. Díaz també ha fet una diferenciació entre els socialistes que "se la van jugar contra Franco" i que van imposar la norma els anys 70 i els "antifranquistes d'ouija" d'avui en dia. Díaz, però, encara ha anat més enllà, suggerint que la intenció del PSOE és "esborrar la història d'ETA i les seves víctimes", demanant als socialistes que aclareixin si vol honorar a totes les víctimes o "només aquelles que no molesten a l'hora de pactar amb Otegi", després que Bildu confirmés el seu suport als pressupostos de Sánchez. 

Davant aquestes paraules de Ciutadans, Elorza ha pujat indignat  a la tribuna del Congrés on ha enumerat un per un els socialistes bascs, com ell, que van ser assassinats com ETA i que eren amics seus: Fernando Múgica, Ernest Lluch, Enrique Casas. També ha recordat el general Rafael Garrido, assassinat a Donostia o el regidor del PP a la ciutat, Gregorio Ordóñez. 

Polèmica per la missa franquista 

La bancada socialista s'ha posat dempeus davant aquesta brutal repassada del diputat basc a les "dretes amb vocació franquista", tal com les ha definides. A més, Elorza encara ha tingut temps de retreure a Pablo Casado la seva última polèmica: assistir, per error diu ell, a una missa a Granada en record de Franco dissabte 20 de novembre, aniversari de la mort del dictador. Odón Elorza ha aprofitat el fet que Casado no fos a l'hemicicle durant la seva intervenció per preguntar irònicament si encara devia  ser a missa "en memòria del dictador".

Abans, una diputada del PP havia assegurat que el PSOE fabricava "notícies falses" sobre aquesta polèmica, tot i que l'equip de Casado ja ha confirmat que el líder popular va assistir a aquest acte, tot i que no sabia que era en honor al dictador. 

A la imatge principal, Odón Elorza intervé al Congrés / Europa Press