Primera fitxa de dominó que cau dels pressupostos de l’Estat. Aquest migdia, des de Donostia, ha comparegut Arnaldo Otegi. I el coordinador general d’EH Bildu ha fet l’anunci: “S’han produït els avenços suficients per anunciar que la Mesa Política del partit ha decidit votar-hi favorablement”. Aquest 'sí' arriba en la recta final dels comptes espanyols al Congrés de Diputats, on aquesta setmana tindrà lloc el debat final abans d’enviar-los al Senat. Mentrestant, ERC continua negociant amb el govern espanyol.

L’encarregada de baixar al detall ha estat la portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua. Per una banda, hi ha “compromisos de calat social i polític”, que beneficien tants els ciutadans d’Euskal Herria com els de la resta de l’Estat espanyol. Per altra, esmenes per a inversions territorials que ja s’han aprovat en comissió i que s’acabaran d’aprovar aquesta mateixa setmana.

L'acord més important té a veure amb les mesures de l’escut social aprovades durant la pandèmia, que passaran a ser “permanents per llei”. Entre altres coses contemplen la prohibició de desnonaments sense alternativa habitacional o l’ajornament temporal en el pagament de la renda del lloguer per a persones en situació de vulnerabilitat social. La formació abertzale també ha aconseguit un fons de compensació de 25 milions d’euros per a les víctimes de l’amiant en un termini màxim de dos mesos, així com un acord per “assegurar l’emissió d’ETB3 a tot el territori navarrès” abans que acabi l’any 2022. En la mateixa línia, s’ha tancat una inversió de 500.000 euros per a projectes de digitalització i gestió intel·ligent de mitjans audiovisual en euskera.

 

Arnaldo Otegi ha recordat que hi havia negociacions amb el govern espanyol “des de fa ja temps” i que s’han produït els avenços suficients. Ha volgut tenir una “menció especial” per a ERC, que “ha treballat amb nosaltres en la millora d’aquests pressupostos”. També ha agraït l’ajuda d’Unidas Podemos per desencallar alguns aspectes concrets.

ERC encara negocia

Altres grups també han anunciat el seu 'sí', com és el cas dels dos diputats de Més País. Mentrestant, encara no hi ha fumata blanca d’Esquerra Republicana, que en paral·lel està immersa en la negociació dels pressupostos de la Generalitat. Pel que fa als comptes espanyols, fonts republicanes assenyalen que encara estan negociant, que continuen les converses. Sí que hi ha hagut avenços, com en la reforma del sistema de pensions, que segons aquestes fonts s'han acordat en el marc de la negociació pressupostària. Entre altres coses, han aconseguit una auditoria de la Seguretat Social, la millora de les condicions per als pensionistes més pobres o condicionar per llei que les futures reformes es facin garantint el principi de suficiència, taxa de substitució, millores de les pensions mínimes o compliment de la Carta Social Europea. Però, conclouen, "encara falten coses".

Per a la tramitació dels pressupostos de l'Estat, els republicans ja van acordar la negociació de la futura llei audiovisual estatal, segons ERC amb quotes per al català, l'euskera i el gallec.