Vox té feina pendent i les contínues eleccions no els han donat gaire marge per dedicar-se a l’organització interna. Després de les eleccions espanyoles i inaugurar una seu del partit a Barcelona, la formació d’ultradreta vol posar fil a l’agulla abans que es convoquin eleccions a Catalunya.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la formació que lidera Santiago Abascal té la intenció de solucionar la falta de lideratge en diferents punts de l’Estat. Per exemple, es vol tenir un Vox Catalunya que "supervisi" Vox Lleida, Vox Girona, Vox Barcelona i Vox Tarragona. De fet, el que proposa Vox no és nou perquè la majoria de partits funcionen d'aquesta manera. Malgrat tot, fins avui, no s'havien posat a treballar en aquesta línia. 

Després d’aconseguir els 52 diputats al Congrés, la formació d’ultradreta intentarà dur a terme aquest pla en l’assemblea que es farà al març a Vistalegre. La decisió no es prendrà d’un dia per l’altre però a Catalunya tot fa pensar que qui assumirà aquest rol de lideratge serà el diputat per Barcelona al Congrés Ignacio Garriga. Caldrà veure si els càrrecs a la gestora de Vox Barcelona es mantenen o també hi ha canvis.

Fa uns mesos, ElNacional.cat assegurava que qui tenia més números per encapçalar la candidatura de Vox a la Generalitat de Catalunya era l’exregidora de Plataforma per Catalunya (PxC) Mònica Lora. Ara, però, els papers han canviat. El nom que més sona és el d'Ignacio Garriga, que també va ser el número u al Congrés dels Diputats i candidat de Vox a l’Ajuntament de Barcelona.

De fet, el sector crític de Vox, que ja s’havia mostrat descontent per la decisió de Lora com a candidata, tampoc veuria amb bons ulls que Garriga fos el candidat a la Generalitat. Segons ha pogut saber aquest diari, l’etiqueta d’”home orquestra” ja comença a agafar força entre alguns militants per referir-s'hi. A més, també critiquen la falta de lideratge i fins i tot de projecte a Catalunya. “No volem que tot quedi amb paraules i no hi hagi cap proposta digna”, comenten. “És poc empàtic i no té carisma”, exposen en relació amb el candidat.

Així, expliquen que es vol “premiar” el lideratge i que és molt possible que “Garriga es beneficiï de la marca”, és a dir, del nom que té Vox en l'àmbit nacional. La por d’un sector de militants a Catalunya és precisament aquest, que tot quedi en paper mullat i Vox entri al Parlament “només per fer soroll”.

Els lideratges de Vox

En què consistirà, però, aquesta recerca de lideratge intern en diferents territoris d’Espanya? La idea és ben senzilla, segons comenten. El que es té en ment és semblant al que ja té Santiago Abascal com a president del partit i es copiarà a altres territoris. D’aquesta manera, es buscarà diversificar i donar més protagonisme a altres membres del partit i no només a les cares visibles i reconegudes arreu d’Espanya com poden ser el mateix Abascal, Rocío Monasterio, Iván Espinosa de los Monteros i Javier Ortega Smith.

Què passarà si Garriga surt al Parlament?

Si finalment Ignacio Garriga és candidat al Parlament i Vox obté representació, ja està tot pensat. A falta d’acabar de confeccionar la llista, tot apunta que el número dos seria Juan Carlos Segura. D’aquesta manera, quedarien llocs buits al Congrés. Per tant, el numero u a la Cambra Baixa passaria a ser Juanjo Aizcorbe i la número dos, Mònica Lora.

El sector crític de Vox ha manifestat ja en diverses ocasions que estan descontents amb el fet que nombrosos exmembres de PxC hagin acabat dins el partit en posicions de pes. De fet, aquest mateix sector crític és el mateix que manté que la campanya del diputat al Parlament Europeu de Vox, Jorge Buxadé, es va pagar amb diners provinents d’aquesta formació i que precisament per això “se’ls ha de trobar un lloc al partit”.