La ideologia nazi-feixista de Jordi de la Fuente, assessor del líder de Vox a Barcelona, Ignacio Garriga, ha aixecat polseguera al voltant de la formació d’ultradreta. Tal com va denunciar la candidata de la CUP, Mireia Vehí, al debat de TV3​, el candidat va acompanyar-se d’un assessor exmilitant del MSR, l’organització germana nazi-feixista del Partit Nacionalista alemany i també de Plataforma per Catalunya (PxC).

El sector crític de Vox el vol fora, però no és l’únic nom que no accepten. Aquest és el mateix sector que veia amb preocupació la mala campanya de la formació d’extrema dreta a Catalunya. Molts creien que Vox no aconseguiria cap representació a Catalunya i observaven les enquestes amb certa distància, al·legant que en els anteriors sondejos també se’ls donava més representació que la que finalment van tenir.

Malgrat els resultats, el sector crític demana una neteja a fons de noms i persones que configuren la nova gestora de Vox. A més a més de De la Fuente també es vol fora al president de l’actual gestora del partit a Barcelona –i cosí del candidat– Juan Garriga i la possible candidata del partit a la presidència de la Generalitat, Mònica Lora. Tots dos també provinents de PxC. I tots dos amb un passat que val la pena conèixer.

L’any 2016, quan era regidora a l’Ajuntament de Mataró amb PxC, Lora va haver de declarar als jutjats perquè l’expresident del partit Josep Anglada, va acusar els membres de la direcció del PxC d’apropiar-se sense consentiment de comptes de correu i xarxes socials, i cedir contingut personal. Per tant, va ser investigada per revelació de secrets.

El perfil ideològic de PxC

Segons el sector crític de la formació d’ultradreta, no entenen el viratge dels membres de la formació que s’han passat a Vox. “S’autoanomenen membres  del moviment identitari populista catalanista, ja que el 2014 es va formalitzar una escissió de PxC anomenada Som Catalans, de dretes i de caire independentista”, expliquen. A més, subratllen que també es declaren antimonàrquics i antiborbònics, i reivindiquen un caràcter social anticapitalista i antiliberal. Valors i postures molt allunyades de Vox.

A més, aquesta setmana, s’ha sabut que el jutjat d'instrucció número 3 de Reus envia a judici l'antiga cúpula del partit d’Anglada per una campanya contra els immigrants que la formació ultradretana va llançar amb motiu de les municipals del 2011. La propaganda incloïa un xec simulat a nom de Mohamed Alcabir Samir amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament ha repartit 4.000 milions d'euros entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català destina 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebi 4.000 euros.

Aquest sector crític amb el partit, segons ha pogut saber ElNacional.cat, observen atònits la falta de respecte a l’organització de Vox Barcelona i Catalunya. Un sector que, a més, va desvincular-se totalment de la campanya electoral del 10-N per estar en desacord amb la deriva que el partit estava prenent a Catalunya.

Una nova gestora triada a dit des de Madrid

Al juny es van destituir 3 membres del comitè executiu per trasllat de domicili de Catalunya a Andalusia i segons exposen, la gestora actual va ser nomenada a dit aquest mes d’octubre. La notificació va arribar a través d’un correu electrònic. “No hi ha hagut cap assemblea i aquestes persones han segrestat el partit”, expliquen. Segons apunten fonts del partit, aquest dit podria haver estat el del secretari general de Vox, Javier Ortega Smith.

Ara bé, aquest sector descontent és també el que ha criticat ja diverses vegades que Garriga es presentés al debat de TV3 amb De la Fuente. “Va ser molt poc prudent”, asseguren. El que no saben, però, és si el president de la formació, Santiago Abascal, és conscient de tot el que està passant a Vox Catalunya. Segons ha pogut saber aquest mitjà, però, Garriga sí que hauria demanat a l’antic sector de Vox que li fes l’actual campanya. Aquests, però, davant dels esdeveniments ocorreguts darrerament, s’hi haurien negat.

Què hi diu Vox?

Fonts oficials de Vox asseguren que aquest canvi de gestora va ser per “enfortir i reforçar l’estructura del partit a Barcelona per a les eleccions del 10-N” i també per a unes possibles eleccions a la Generalitat de Catalunya.

Així, aquest canvi en l’estructura interna del partit va propiciar que persones que venien d’”altres formacions”, –majoritàriament de PxC, segons ha pogut constatar aquest diari–, agafessin més poder.

La celebració dels resultats del 10-N

La formació d’ultra dreta va seguir la nit electoral a Barcelona, on va aconseguir 2 escons i l’única representació a Catalunya, a l’Hotel Hilton de la capital catalana. Un fet que des del sector crític també s’ha desaprovat “Som un partit auster, Abascal ha recorregut Espanya en una furgoneta”.

Així, assenyalen que la nova gestora ha fet que hi hagi "malbaratament" i el partit s’acosti, en aquest sentit, a l’"ideari de PP i Ciutadans".