Mònica Lora, exregidora a l’Ajuntament de Mataró per Plataforma per Catalunya (PxC) i actual militant de Vox, podria ser la futura candidata de la formació d’ultra dreta a la Generalitat de Catalunya.

De moment però, des del partit, asseguren que no està del tot confirmat.  Des del passat mes de gener, la Plataforma de Josep Anglada, qui era líder del partit, es va dissoldre i es va convertir en una fundació. Ara bé, amb aquest canvi, la plataforma va donar llibertat als seus membres per passar-se a la formació liderada per Santiago Abascal. I Lora no ho va dubtar, així com altres membres del Consell Executiu de PxC que van decidir fer el pas.

Tot i que va presentar-se a les anteriors eleccions municipals a Mataró per Vox, no va treure’n representació. Amb el canvi de gestora el passat mes d’octubre, el partit voldria potenciar Lora i fer-la candidata a la presidència de la Generalitat.

Per què els membres de PxC s’han passat a Vox?

La pregunta no té una resposta fàcil. De fet, el sector crític de Vox Barcelona ha explicat a ElNacional.cat que no entén que des del partit s’hagin permès tots aquests canvis. “S’autoanomenen membres  del moviment identitari populista catalanista, ja que el 2014 es va formalitzar una escissió de PxC anomenada Som Catalans, de dretes i de caire independentista”, detallen. A més, subratllen que també es declaren antimonàrquics i antiborbònics, i reivindiquen un caràcter social anticapitalista i antiliberal. Valors i postures molt allunyades de Vox.

Assenyalen que tots aquests canvis han vingut de la mà de la nova gestora triada a dit. Un dit que, segons fonts del partit, podria ser el de Javier Ortega Smith, secretari general del partit. Al juny es van destituir 3 membres del comitè executiu per trasllat de domicili de Catalunya a Andalusia i segons exposen, la gestora va canviar aquest octubre de dalt a baix. La notificació va arribar a través d’un correu electrònic. “No hi ha hagut cap assemblea i aquestes persones han segrestat el partit”, expliquen.

La postura oficial de Vox és que tots aquests canvis es van fer amb la voluntat d'“enfortir i reforçar l’estructura del partit a Barcelona per a les eleccions del 10-N” i també per a unes possibles eleccions a la Generalitat de Catalunya. Ara bé, aquest canvi ha propiciat també que persones que venien d’”altres formacions”, –majoritàriament de PxC, segons ha pogut constatar aquest diari–, agafessin més poder dins de la formació.

PxC contra els immigrants

Les dades i els vots han deixat veure que molts immigrants també són votants de la formació d’ultra dreta. Si de per sí Vox té l’etiqueta –entre altres– de “racista” la incorporació de membres de PxC no ajuda, segons detalla el sector crític, a millorar aquesta imatge.

I és que aquesta setmana, s’ha sabut que el jutjat d'instrucció número 3 de Reus envia a judici l'antiga cúpula de PxC –entre els quals hi ha Mònica Lora i l'actual president de la gestora, Juan Garriga per una campanya contra els immigrants que la formació ultradretana va llançar amb motiu de les municipals del 2011. La propaganda incloïa un xec simulat a nom de Mohamed Alcabir Samir amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament ha repartit 4.000 milions d'euros entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català destina 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebi 4.000 euros.