Els ultres mouen fitxa. Davant la possibilitat real que el socialista Pedro Sánchez aconsegueixi reunir els suports per continuar exercint de president espanyol i mantenir-se quatre anys més a La Moncloa, l'espanyolisme comença a pensar maneres d'evitar-ho. L'acord per l'amnistia que negocien Junts per Catalunya i el PSOE ja ha provocat que el Partit Popular hagi organitzat manifestacions arreu de l'Estat aquest pròxim diumenge, mentre que els vuit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial han sol·licitat la celebració d'un ple extraordinari per mostrar el rebuig de l'òrgan a aquesta possible mesura de gràcia. El somiat boicot a una investidura de Sánchez ha provocat també moviments entre els sectors més ultres de l'espanyolisme, i és en aquest sentit que un col·lectiu sota el nom d'Acción Civil ha decidit difondre a les casernes militars de tot Espanya una carta en què es demana res menys que un cop d'estat.

La missiva, que porta per títol 'Carta del poble a les forces armades i forces i cossos de seguretat', demana, en nom de la societat espanyola, "una resposta de l'Exèrcit espanyol, de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional". El text continua remarcant "l'extrema gravetat de la situació" que es viu al país. "L'acció política, abjecta i genocida que està portant a terme el poder establert, ens precipita a un desastre sense precedents. La partitocràcia està esquerdant la pàtria amb separatisme, mercadeig polític i pèrdua de sobirania nacional", continua la carta, situant precisament l'independentisme i la ruptura de la unitat espanyola com una de les principals preocupacions per al col·lectiu ultra. En cap cas es menciona explícitament el nom de Pedro Sánchez, però la tria del moment d'aquesta estratègia no és casual.

Els seus promotors també demanen a les forces armades i de seguretat que "defensin la societat civil i no l'Estat". "El poble, a qui en el seu dia vau jurar defensar per sobre de tot, espera impacient que actueu segons els dictàmens de la vostra consciència i no segons l'obediència al poder polític i el mandat d'ordres superiors", s'afirma a la carta. La missiva continua demanant "ajuda" a l'Exèrcit per rebre el seu "suport" en "l'obertura d'un període de Llibertat Constituent, on el poble espanyol, des de baix, decideixi sobre el seu futur, i pugui controlar i escollir persones preparades". "Aquest procés de canvi, per davant de tot, ha de poder realitzar-se en llibertat, en pau i en harmonia; on tots els espanyols puguin exercir el dret a pronunciar-se democràticament en successius referèndums nets i amb totes les garanties", afegeix, en el que recorda clarament un règim totalitari, abans de concloure amb un missatge directe. "Si us plau, socorreu-nos! Doneu-nos un senyal de suport!".

carta a l'exèrcit cop d'estat
La carta que demana un cop d'estat a les forces armades i els cossos de seguretat 

Les instruccions per repartir la carta

L'entrega de la missiva s'ha iniciat aquest dilluns, 6 de novembre, i s'allargarà "diversos dies", segons un missatge que s'ha difós entre els membres de l'organització Acció Civil. Els ultres acudiran per parelles a les diferents casernes militars d'arreu de l'Estat, amb l'objectiu que "cada grup provincial s'encarregui d'entregar el document a totes les casernes de la seva província per cobrir tot el territori nacional en una setmana". A més, s'ha demanat als membres que visitin els espais militars que gravin l'entrega de la carta i en facin fotografies del moment.