Mesures dràstiques contra el grup de guàrdies civils que afirmaven estar disposats a "vessar sang" per defensar Espanya de l'amnistia pactada entre PSOE i Junts. El director general de la Guàrdia Civil, Leonardo Marcos, ha ordenat aquest dilluns obrir un expedient per falta molt greu –que pot comportar l'expulsió del cos– als tres membres de l'institut armat en relació amb diferents manifestacions fetes en els últims dies en relació amb l'acord d'investidura entre el PSOE i Junts i la futura llei d'amnistia. Dos d'aquests agents, un sergent primer i un guàrdia civil, són membres de la direcció d'Aprogc, l'associació que va emetre un comunicat divendres passat en el qual prometien “vessar” la seva sang per a evitar l'acord entre Junts i el PSOE per fer possible la investidura de Pedro Sánchez i que, segons ells, atempta contra la Constitució i l'estat de dret.

A finals de la setmana passada el ministeri de l'interior ja va iniciar una investigació respecte a aquest comunicat, però segons ha avançat ElDiario.es, el director general de la Guàrdia Civil ha ordenat aquest dimarts obrir un expedient per falta molt greu als agents, un expedient que en el pitjor dels casos podria comportar l'expulsió del cos. Dos dels guàrdies expedientats formen part de l'associació que va emetre el comunicat on prometien "vessar sang", i el tercer guàrdia expedientat amb falta molt greu integra la direcció de Jucil, l'associació majoritària que va acusar el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de cometre “una gran traïció” en defensar l'acord amb Junts davant el Comitè Federal del seu partit. L'ordre del director general de la Guàrdia Civil contra els tres agents inclou la mesura cautelar que siguin apartats del servei immediatament i pel termini de tres mesos mentre es resol l'expedient.

El polèmic comunicat on es defensa "vessar sang"

L'Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc), una de les organitzacions més representatives d'aquest cos policial, va emetre el passat divendres un contundent comunicat en el qual mostra sense cap mena de dubte el seu rebuig més feroç a l'entesa. Una de les frases del text evidència a què obren la porta, si fa falta: "Estem disposats a vessar fins a l'última gota de la nostra sang en defensa de la sobirania i independència d'Espanya i del seu ordenament constitucional". Per a l'Aprogc, la principal preocupació és una mesura de gràcia que, segons diuen, podria difuminar la separació de poders. "Aquells qui tenim els instruments per exercir el monopoli de la força entenem que només l'administració de Justícia té legitimitat constitucional i capacitat material per velar en aquest moment perquè els principis superiors del nostre ordenament jurídic recollits a l'article 9 de la Constitució no es converteixin en paper mullat", afirmen. Afegeixen, també, que estan observant "esperançats" el compromís i la tenacitat del Poder Judicial "per mantenir la seva independència", i esperen que "trobi el camí per preservar l'estat de dret". "En la seva tasca trobaran el nostre ferm i indubtable compromís per tal de garantir la igualtat davant la llei i la seva aplicació, especialment davant aquells que sistemàtica i arbitràriament demostren vocació de situar-se per sobre de tots i la llei", diuen, en un retret directe contra els líders independentistes.