Pedro Sánchez ha promès aquest divendres el seu càrrec com a president del govern espanyol davant de Felip VI. El líder del PSOE ha acatat la Constitució al Saló d’Audiències de la Zarzuela, l’endemà que la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, es desplacés a aquest palau borbònic per comunicar al cap de l’Estat el resultat del debat d’investidura. El president socialista ha pres possessió del càrrec davant d’un exemplar de la Constitució. I, com va fer en les dues vegades que ja havia pres possessió del càrrec de president del govern espanyol, Sánchez ho ha fet sense presència de símbols religiosos. Ja ho va fer d’aquesta manera el juny de 2018 i el gener de 2020. El líder socialista s'endinsa així a una legislatura en què estarà lligat a una aritmètica parlamentària que el fa dependre de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

El següent pas de Pedro Sánchez serà anunciar el nou Consell de Ministres. És a dir, els nous integrants del seu govern. Qui es mantindrà com a ministre? Qui sortirà? Hi haurà sorpreses en les noves cares? Tot indica que Yolanda Díaz es mantindrà al Consell de Ministres, en tant que PSOE i Sumar han acordat reeditar un govern de coalició. I el mateix Pedro Sánchez va assegurar en campanya que la vicepresidenta tercera i màxima responsable del departament de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es mantindria a l'executiu. Félix Bolaños i María Jesús Montero, socialistes de màxima confiança del president espanyol, també apareixen a les travesses per mantenir-se a la Moncloa; sobretot si Sánchez pretén enviar d'aquí un parell d'anys a l'actual ministra d'Hisenda com a candidata a prendre-li al PP el govern andalús. 

Tot indica també que les ministres de Podemos Irene Montero i Ione Belarra sortiran de l'executiu. Després del malestar social que va generar la llei del 'només sí és sí', i que Yolanda Díaz passés Irene Montero per la guillotina quan va configurar les llistes electorals del 23-J res no fa pensar que Sánchez mantingui la cara més visible de Podemos a l'executiu. Caldrà veure, però, si Sumar té una mica de clemència amb la formació morada i aposta per col·locar un ministre de Podemos a l'executiu. Sigui com sigui, qui tampoc no continuarà al govern serà Alberto Garzón, qui aquest divendres ha anunciat que abandona el lideratge d'Izquerda Unida i la primera línia política.

 

Més travesses: també són favorits a mantenir-se al càrrec, tot i que no d'una forma tan clara, la ministra de Defensa, Margarita Robles, el d'Exteriors, José Manuel Albares, i la d'Educació, Pilar Alegría, que també és portaveu del PSOE. Paral·lelament, alguns noms que apareixen són els de Mónica García (de Más Madrid) com a ministra de Sanitat i el d'Ernest Urtasun al capdavant de Cultura. Fins al moment, fonts del govern espanyol no confirmen cap nom, ni tampoc avancen si la quota catalana de ministres podria ampliar-se. És a dir, a l'aire queda el futur, per exemple, de Miquel Iceta. Tot i això, altres noms que apareixen a les travesses són els del portaveu del grup parlamentari del PSOE, Patxi López, l'expresident de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, l'actual cap de gabinet de Pedro Sánchez, Óscar López, i el director adjunt de la mateixa oficina, Antonio Hernando.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!