El govern espanyol va negar que s'haguessin produït "devolucions en calent" a Ceuta la setmana passada, i parlava de "rebuig en frontera". Encara menys de nens i joves. Però la Fiscalia creu que no podria ser així. Per això, segons confirmen fonts del procés, el ministeri públic ha decidit obrir diligències d'investigació per les expulsions exprés de menors durant la crisi migratòria. Ho fa després que la Fundació Raíces denunciés el cas concret d'un jove que va arribat nedant a la platja del Tarajal el passat 19 de maig. En arribar a terra, va ser retornat al Marroc. Es diu Aschraf i té 16 anys.

Davant d'aquesta circumstància, la Fiscalia ha decidit investigar els fets, perquè la legislació estableix la prohibició de devolucions en calent per a persones menors de 18 anys que entrin irregularment a territori espanyol. A diferència dels adults, les expulsions dels quals han estat avalades pel TC i el TEDH, els menors tenen una protecció especial per part de la legislació espanyola i internacional. Aquesta expulsió només pot realitzar-se previ contacte amb els seus pares, si es confirma la voluntat del jove de tornar a casa i es demostra l'interès superior del menor.

La denúncia del 19 de maig es basa en un vídeo de l'agència Reuters, que mostra el jove Aschraf suplicant entre llàgrimes als militars desplegats al Tarajal que no el retornin al Marroc. A més a més, el diari El País va entrevistar aquest noi de 16 anys, ja des del Marroc, que explicava la seva història: va ser abandonat per la seva mare biològica quan va néixer i la mare adoptiva va morir fa cinc anys. No era el primer cop que era lliurat a les autoritats marroquines. Era el seu tercer intent frustrat de creuar la frontera espanyola en 24 hores.

Repartiment entre comunitats

El govern espanyol i les comunitats van celebrar aquest dimarts un Consell Territorial de Serveis Socials per acordar el repartiment de les 200 places d'acollida per a menors no acompanyats que ja estaven en centres de protecció de Ceuta i així alliberar espai i acollir els que van arribar la setmana passada a la ciutat autònoma. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va presidir la reunió, en la qual els consellers autonòmics del ram van votar la proposta del Ministeri, que planteja que les comunitats acullin entre cinc i vint nens.