Voluminós desplegament policial per la visita de Felip VI a Barcelona. Agents de les forces de seguretat de l'Estat, dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana s'han distribuït per la muntanya de Montjuïc, convertint-la des de mitja tarda en un autèntic búnquer

seguretat policial montjuic visita rei   sergi alcazar

El monarca s'ha instal·lat de bon matí al Palauet Albèniz, a tocar de l'Estadi Olímpic i del MNAC. Aquest palau pertany a l'Ajuntament de Barcelona, però la Casa Reial pot disposar-ne sempre que vulgui com a residència oficial a la capital catalana. Allà ha rebut, per separat, la plana major del Col·legi d'Advocats de Tarragona i de Barcelona Global i el president de Foment del Treball. Totes aquestes han estat audiències públiques, que la premsa ha pogut fotografiar. Després, segons ha pogut saber ElNacional.cat s'ha reunit en privat amb la Delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera

Segons han explicat el degà de l'ICAT i el president del lobby empresarial Barcelona Glogal -que agrupa unes 200 empreses com CaixaBank, Banc Sabadell o Puig- han explicat que els contactes al Palauet Albèniz han servit perquè uns i altres exposessin a Felip VI com desenvolupen la seva activitat i amb quins objectius. Però també per parlar de la situació "d'agitació política", en paraules del president de Barcelona Global Pau Guardans, que viu Catalunya. Aquesta agrupació d'empresaris ha traslladat al cap de l'Estat la necessitat que davant dels "danys que ha patit Barcelona, arran del procés, dels atemptats del 17-A o dels episodis de turismofòbia, la ciutat torni a recuperar la seva reputació".

audiencia rei felip amb barcelona global   sergi alcazar

Felip VI ha volgut posar el termòmetre als seus entrevistats. Segons ha explicat el degà de l'ICAT, Manel Albiac, "ha volgut polsar la nostra opinió sobre la situació política". En aquest sentit, els ha traslladat la seva voluntat "d'apropament a la ciutadania i de voler participar de la vida social catalana". Ells han recollit el guant demanant-li que "aquestes visites es produeixin amb freqüència" perquè "no pot deixar d'assistir-nos". 

Ha estat després de dinar que la vigilància i els controls policials s'han intensificat pels diversos carrers i avingudes de Montjuïc, convertint la zona en un autèntic búnquer. Un exemple. Des del Palauet Albèniz fins al Museu Nacional d'Art de Catalunya hi ha 4 minuts com a màxim caminant. Per raons de seguretat però, Casa Reial ha obligat càmeres, fotògrafs i periodistes a fer tota la volta a la muntanya i superar quatre controls de seguretat més, a part dels que ja havien creuat al matí, allargant el recorregut de menys de 5 minuts a més de 40. 

seguretat policial montjuic visita rei   sergi alcazar (2)

Més important encara han estat les conseqüències de la visita reial per al MNAC. La Delegació del Govern va comunicar-los fa un parell de dies a través d'un requeriment oficial que havien de tancar el museu -que obre habitualment de les 10 del matí a les 8 del vespre- durant tot el dia, perquè el Rei assisteix a la Gala de la Nit de la Logística. Això ha obligat el MNAC a reprogramar o cancel·lar 11 grups agendats des de feia setmanes, alguns dels quals provinents de l'estranger que ja havien comprat els seus respectius bitllets. Un dels afectats, de fet, ha escrit una carta a Felip VI reclamant-li els diners que li ha costat el vol. A la cerimònia, per cert, hi havien convidat també el president Torra, el president del Parlament, Roger Torrent i l'alcaldessa Ada Colau. Tots tres han excusat assistència, esquivant per tant el monarca. 

Segons les últimes enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió, el 76% dels catalans prefereixen República a Monarquia. Felip VI ho sap. El que segurament desconeix és que bunqueritzar la muntanya de Montjuïc per rebre lobbies en audiències i assistir a un sopar de gala mentre a uns pocs quilòmetres crema a Catalunya l'indendi més greu dels últims vint anys, no ajuda a millorar la seva imatge entre els catalans. Entre la majoria, és clar. 

rei felip VI palauet albeniz barcelona   sergi alcazar