Ignorat per les principals autoritats catalanes, Felip VI busca aliats a la societat civil, específicament entre l'empresariat -al qual va pressionar la tardor de 2017 perquè marxessin de Catalunya- i l'advocacia. Pel Palauet Albèniz, residència de la Casa Reial quan viatgen a Barcelona, han passat aquest dijous per reunir-se amb el monarca els dirigents del Col·legi de l'Advocacia de Tarragona i del lobby empresarial Barcelona Global. Durant les audiències, el Rei i les organitzacions han compartit el neguit per "l'agitació política catalana". 

audiencia rei felip amb barcelona global   sergi alcazar (2)

La Casa Reial havia comunicat a la premsa que les audiències programades responien a peticions prèvies que havien rebut. El cert, però, és que no ha estat ben bé així. En el cas de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona, per exemple, el seu degà ha explicat que divendres van rebre una trucada per convidar-los a la trobada, que els la van acabar confirmant aquest dimarts, de manera tan precipitada que han hagut de reprogramar vistes d'alguns judicis. L'ICAT, això sí, havia convidat el monarca a diversos dels seus actes, però mai no havien sol·licitat una audiència formal. 

Els contactes al Palauet Albèniz han servit perquè uns i altres exposessin a Felip VI la seva activitat. Però també per parlar de la situació "d'agitació política", en paraules del president de Barcelona Global Pau Guardans, que viu Catalunya. Aquest lobby empresarial ha traslladat al cap de l'Estat la necessitat que davant dels "danys que ha patit Barcelona, arran del procés, dels atemptats del 17-A o dels episodis de turismofòbia, la ciutat torni a recuperar la seva reputació". Per part de Barcelona Global, hi han assistit Pau Guardans (UNICO Hotels), Gonzalo Rodés, Marian Puig, Luis Seguí, Jaume Oliu, Anna Gener, Alexandre Mitjans, Montserrat Martínez, Josep Maria Porra, Anna Godó, Núria Cabot, Josep Maria Martorell, Mireia Roma i Mateo Hernández.

audiencia rei felip amb barcelona global   sergi alcazar

Felip VI ha volgut posar el termòmetre als seus entrevistats. Segons ha explicat el degà de l'ICAT, Manel Albiac, "ha volgut polsar la nostra opinió sobre la situació política". En aquest sentit, els ha traslladat la seva voluntat "d'apropament a la ciutadania i de voler participar de la vida social catalana". Ells han recollit el guant demanant-li que "aquestes visites es produeixin amb freqüència" perquè "no pot deixar d'assistir-nos". 

Reunió Rei Felip VI Josep Sanchez Llibre Fomet treball - Sergi Alcàzar

A la tarda la trobada ha estat amb el president de Foment del Treball, que en diverses ocasions des que va ser escollit ara fa vuit mesos ha estat crític amb el Govern Torra, exigint-li estabilitat política. Josep Sánchez Llibre, exdiputat de CiU i expert en respondre amb evasives les preguntes de la premsa, ha evitat confirmar que hagi parlat amb el monarca de la necessitat que tornin les empreses que van marxar la tardor i hivern de 2017, pressionades pel propi Felip VI. S'ha limitat a afirmar que li ha traslladat la voluntat d'aconseguir que Catalunya sigui el hub industrial en innovació i telecomunicacions del sud d'Europa així com situar-la com a referent internacional. 

Torra, Torrent i Colau l'ignoren

Al vespre, Felip VI participarà a l'entrega de premis i el sopar posterior de la Nit de la Logística, en el marc del Saló de la Logística que s'organitza aquests dies a Barcelona. L'acte se celebrarà a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya i ha estat motiu de polèmica entre el museu i la Delegació del Govern a Catalunya, que ha obligat a tancar el MNAC tot el dia per raons de seguretat, avisant amb només un dia i mig d'antelació i trencant amb el protocol habitual.

rei felip VI palauet albeniz barcelona   sergi alcazar

Els dos màxims dirigents de Catalunya, el president de la Generalitat i el del Parlament, així com l'alcaldessa de Barcelona havien rebut invitació per assistir a la gala d'aquesta nit al MNAC, que organitza el Consorci de la Zona Franca, entitat per cert, que presideix l'exlíder del PSC Pere Navarro. Tant Torra com Torrent i Colau han excusat assistència i per tant evitaran creuar-se amb el monarca. Tampoc no hi assistirà cap conseller de la Generalitat. 

Des que va ser proclamat ara fa 5 anys, Felip VI s'ha desplaçat a Catalunya 37 vegades, gairebé la meitat concentrades en l'últim any i mig, és a dir, a partir de l'1-O. Les dues últimes visites van ser al febrer pel Mobile World Congress i al maig per la inauguració del Saló de l'Automòbil. En totes dues ocasions, Torra l'ha esquivat, evitant rebre'l a l'arribada i participar del besamans.