El jove artista Oriol Fuster Cabrera, que sol signar ivaquexuta, tenia previst fer demà un "itinerari alternatiu" al Museu Nacional d'Art de Catalunya. L'activitat s'ha suspès a causa de la visita del rei Felip VI a Barcelona i del sopar organitzat a la seu del propi MNAC. Ivaquexuta s'ha vist obligat a reprogramar la seva activitat per al 19 de setembre, a les 19h, i ha perdut els diners del bitllet que havia comprat per assistir a l'acte (era a Suïssa). Ho ha viscut com una mostra de la confrontació entre la màxima autoritat de l'Estat, i un "exemple de pringat": català, jove i artista. I en vista que no pot fer res per evitar la cancel·lació de la seva activitat, ha decidit fer pública una carta al monarca espanyol, en què, per començar, li reclama els 100 euros del seu passatge.

Font Magica Montjuic i MNAC  Sergi Alcàzar   21

MNAC. Foto: Sergi Alcàzar.

El mal absolut

A la carta, l'artista posa a Espanya com a exemple de "poca honra" d'un "Estat alterofòbic". Ivaquexuta responsabilitza a Felip VI de que a l’Estat espanyol hi hagi “tanta gent meravellosa”, “manipulada i desinformada i desempoderada”. Acusa a l’Estat espanyol de ser, en la pràctica, “el Mal Absolut”, un “Estat predemocràtic” amb classisme, tortures, marginació, corrupció, privilegis, racisme i sexisme. I afegeix que altres Estats ho porten millor. Ivaquexuta acaba la seva carta tot recordant que quan “un es mostra inútil a la feina, el foten fora”.

Una nova visió del MNAC

Una gestió diferent del dolor, ivaquexuta vol fer un recorregut per 10 obres icòniques del Museu Nacional per posar de manifest el biaix de gènere, classe i raça existent a un museu que, com la gran majoria, exposa majoritàriament obres d'homes, blancs i de classe alta i en reflecteix els seus interessos. El recorregut es podia fer presencialment, però també mitjançant una app que existeix en versió Android i en versió iOS. El recorregut d'ivaquexuta incorpora uns videorelats que tracten de fer una relectura de les obres en termes de raça, gènere i classe; els textos crítics han estat majoritàriament llegits per dones de zones rurals. El projecte ha estat coproduït entre la Sala d'Art Jove i el propi MNAC.

"Ni que l'hagués cridat"

Es dona la paradoxa que Felip VI era present a Una gestió del dolor. Ivaquexuta usava el seu discurs del 3 d'octubre per denunciar la brutalitat de la Monarquia, però alhora denunciava les contradiccions que hi ha en un nacionalisme català que per una banda reivindica l'opressió que pateix, però que alhora es projecta en un imaginari colonial, d'expansió per la Mediterrània. "Ni que l'hagués cridat", explica, irònic...

Rei Felipe VI discurs referendum

La carta

Felipe VI, me debes cien euros tío. Además de lo que nos cuestes a toda la ciudadanía contribuyente, que ni es de dominio público.

Hoy visitas el Museu Nacional d’Art de Catalunya, y por imperativo institucional se para todo. Incluída la presentación de mi trabajo “Una gestión diferente del dolor” –que mira tú por donde, tu salías; sincronicidades de la vida. Sales porque uso parte de tu vergonzoso discurso post 1-O-17 como ejemplo de la poca honra de tu Estado alterofóbico español.

Yo es que España es que me duele en el alma, mira.
Porque hay tanta gente maravillosa tan manipulada y desinformada y desempoderada.

Y bueno, pues esto en buena parte es responsabilidad del Estado, tito, lo siento. Tuya.

El Estado español lo habeis montado de una forma, que a la práctica es el Mal Absoluto –siéntate a hacer la declaración de la Renta por internet un día y lo verás. Sorry not sorry. Luego pues lo de siempre, lo normal en todo Estado predemocrático como este: clasismo, torturas, marginación, corrupción, privilegios, racismo, sexismo; fobia a lo que no sea hombre blanco cis hetero de clase media y capacidades conformes a las necesidades de la industria capitalista del momento. Todo ahí mezclao e institucionalizao.

“El Estado es así” y lo que quieras, pero hoy ya no valen excusas. Tú viajas, Felipe, y lo tienes que haber visto. Hay sitios del mundo que lo del Estado… pues lo llevan mejor.

Y sin ofender pero uno se muestra inútil en su trabajo y lo echan: él puede que aprenda y en su trabajo puede que pongan [email protected] mejor. Tú viajas Felipe, y lo tienes que haber visto.

Hablando de viajar: me debes 100€.

Son de un vuelo que tenía que coger para presentar Una gestión diferente del dolor en el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Tenía que estrenarla hoy, pero se anularon todos los actos del Museu por imperativo institucional. Por tu visita, vaya.

Y claro, yo lo penso ahí muy fuerte, ¿sí?

Y me debes 100€, tito.

Nada, te dejo un poema:

Amaneció un buen día,
tanto, como para abdicar
y Paypal

ivaquexuta

 

Foto de portada: ivaquexuta. Foto: Jokin Moya.