La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha reconegut que actualment "no hi ha una agenda nacional" i sí, en canvi, "una gran desorientació" en l'independentisme. La portaveu de la formació independentista, en una entrevista a Efe, ha subratllat que el referèndum d'autodeterminació que propugna la Candidatura d'Unitat Popular per abans que finalitzi aquesta legislatura "és un instrument, no una finalitat".

La diputada independentista ha explicat en referència a aquesta "gran desorientació en el moviment independentista" que "fa molt temps que JxCat i ERC estan batallant per l'hegemonia al país, i mentre tenen aquestes baralles, qui va creixent és el PSC", com apunta l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, que pronostica una victòria socialista a Catalunya. D'aquesta manera, en declaracions a l'agència espanyola, Reguant ha coincidit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a dir que hi ha unes "batalletes" que enterboleixen les relacions entre els partits independentistes, especialment entre els dos socis del Govern.

"Ni agenda nacional ni estratègia unitària"

Segons Reguant, no es pot dir que existeixi una "agenda nacional", i menys encara "una estratègia unitària" de l'independentisme, ja que, mentre ERC aposta pel diàleg amb l'Estat "amb una taula que no serveix per avançar", l'estratègia de Junts "no la coneixem". Ara bé, "que ERC i JxCat pugnin sistemàticament per l'hegemonia no ajuda", ha insistit, abans d'assegurar que "hi ha una desorientació, en part perquè no se sap cap a on es va, en part perquè hi ha unes batalles permanents, i en part perquè la situació generada per la pandèmia i la crisi actual dificulta tenir clar el rumb a prendre". La CUP és partidària de situar objectius socials al costat de la lluita per la independència, tot i que Reguant ha admès que "la desmobilització és una realitat" ara mateix a Catalunya.

Una altra conseqüència paral·lela que ha acceptat Reguant és la "debilitat" de la situació amb què ha quedat la relació entre els tres partits independentistes. Un dels que van votar l'article és el secretari tercer de la Mesa, Carles Riera, que segons ha recalcat Reguant "va actuar com la CUP, per decisió d'aquesta i, per tant, no es tracta d'una única persona, sinó de milers, que considerem que el més pertinent era aplicar l'article 25.4". Precisament, els cupaires consideren que aquest article en cap cas vulnera la presumpció d'innocència, ja que "no pressuposa culpabilitat", per la qual cosa considera que "s'ha de mantenir". Paral·lelament, la portaveu de la CUP té pendent un judici al Tribunal Suprem el pròxim 28 de setembre per negar-se a respondre les preguntes de Vox en el judici del procés. Reguant ha recordat els processos judicials dels independentistes i la vinculació al seu cas.