La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha urgit a Junts i Esquerra "resoldre el conflicte" derivat de la suspensió de Laura Borràs com a diputada i presidenta del Parlament, perquè l'actual situació d'interinitat "no ajuda a aquesta institució recuperar la credibilitat" perduda. En una entrevista per EFE, Reguant ha mostrat la seva preocupació per la interinitat en la presidència del Parlament després de la suspensió de Borràs en l'aplicació de l'article 25.4 del reglament de la càmera, que obliga a apartar un diputat quan li obren judici oral per corrupció.

Segons Reguant, el repartiment de càrrecs en la Mesa del Parlament està contemplat en l'acord de legislatura entre Esquerra i Junts, per la qual cosa "són ells els qui han de resoldre aquest conflicte", perquè la CUP ja va dir que no votaria Borràs com a presidenta". Cal recordar que després de les eleccions catalanes de 2021, la CUP es va negar avalar Borràs com a presidenta perquè ja intuïa els seus problemes judicials, "en tenir un procés en fase d'instrucció per fraccionament de contractes en la Institució de les Lletres Catalanes". D'altra banda, la Mesa del Parlament va suspendre Borràs com a presidenta amb el suport de la CUP, però també del PSC i Esquerra.

Crida a la responsabilitat de Junts i ERC

Novament la CUP segueix en la línia de derivar responsabilitats i avisa que "són els partits que la van votar els que han de dirimir com apliquen l'acord entre ells de repartiment de presidències". També ha recordat que, en tot cas, el seu partit "ja fa setmanes que va posar damunt la taula la possibilitat que Laura Borràs s'apartés per facilitar la resolució del problema". I ha carregat contra la política de Junts en dues direccions: "És preocupant, de totes maneres, que es produeixin assenyalaments personals" per part de Borràs contra els membres de la Mesa que van aplicar l'article 25.4, ha denunciat. I considera que la seva figura ha fet "perdre la credibilitat del Parlament a marxes forçades".

Una altra conseqüència paral·lela que admet Reguant és "la debilitat" de la situació amb què ha quedat la relació entre els tres partits independentistes. Un dels que van votar l'article és el secretari tercer de la Mesa, Carles Riera, que segons ha recalcat Reguant "va actuar com CUP, per decisió d'aquesta, i per tant no es tracta d'una única persona, sinó de milers, que considerem que el més pertinent era aplicar l'article 25.4". Precisament, els cupaires consideren que el 25.4 en cap cas vulnera la presumpció d'innocència ja que "no pressuposa culpabilitat", per la qual cosa considera que "s'ha de mantenir".

Reguant, al Suprem

En paral·lel, la portaveu de la CUP té pendent un judici al Tribunal Suprem el proper 28 de setembre per negar-se a respondre les preguntes de Vox en el judici del procés. Novament ha carregat contra Borràs per fer "un flac favor" en els processos judicials dels independentistes que ha separat del seu cas. En relació amb el vot delegat del diputat de Junts, Lluís Puig, ha defensat que se segueixi comptabilitzant: "Hi ha un acord de la Mesa que ha de ser aplicat independentment de si està Laura Borràs o Alba Vergés amb les funcions delegades. Entenem que això no es veu alterat".