Des d'analitzar les signatures del president del Govern, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, per justificar les seves actuacions fins a deixar anar que les urnes són 'made in Xina' o que "la Generalitat llença la població contra l'Estat". Comença a incrementar-se —encara més— la tensió per la celebració del referèndum a 24 hores per l'1-O.

Provant de desmuntar qualsevol tipus d'argument del Govern, els diaris de Madrid han ocupat les seves portades tant de paper com digitals amb el referèndum de demà i s'han burlat de les urnes que va presentar ahir l'executiu de Puigdemont, però també de les ocupacions a les escoles i de l'ordre del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, als seus agents perquè no facin ús de la força si la ciutadania s'aglomera als voltants dels col·legis.

Comença a notar-se, doncs, la desesperació dels mitjans espanyols per provar de frenar i desacreditar qualsevol acció relacionada amb el referèndum i, malgrat que el món sencer ho està veient —i continua avisant—, els diaris de l'Estat han continuat fent la seva pròpia campanya pel 'no'. Pel 'no' anar a votar.

'Made in Xina'

ABC destaca a la seva portada que no només les urnes són xineses i que val 5 euros cada una —a banda que cada periodista va haver de pagar 10 euros per accedir a la roda de premsa del Govern— sota el títol "L'esperpent de l'1-O", sinó també un llistat de punts que justifiquen per què el que es celebrarà demà no és un referèndum. 

En aquesta mateixa línia, El Mundo també assegura que les urnes són 'made in Xina' i les menysprea posant de relleu que "Junqueras exhibeix unes caixes de plàstic opaques i assegura que demà es votarà".

Ara bé. Al seu editorial posen de relleu que "El Gobierno ha compromès la seva paraula" i carrega fort contra els de Mariano Rajoy perquè considera que el Govern s'ha "burlat" d'ells mostrant les urnes. Tarradellas també hi surt pel mig i es lamenten que "fa molt que a Catalunya es va superar el límit fixat per Tarradellas per a l'activitat política: no fer el ridícul. Però vagi si es pot superar".

Ignorant què diu el món sobre Catalunya i girant les declaracions que Donald Trump va fer deixant anar que "Rajoy dirà que no es votarà a Catalunya però la gent s'hi oposarà"— expliquen als seus lectors que els de Puigdemont proven de fer el que sigui "en busca d'una picada d'ullet internacional al seu projecte antidemocràtic".

Per tot plegat, criden a la "victòria de la llei" per "restablir la democràcia" i esperen que demà l'Estat "democràtic" no falli els espanyols i els "protegeixi".

Anàlisi psicològic

El pitjor de tot plegat, però, no és això. ABC ha tirat pel dret i, per provar de justificar, sigui com sigui, la celebració del referèndum —o la no celebració, segons ells— i s'ha dedicat a contractar una experta per analitzar les signatures de Puigdemont i Junqueras. Del president asseguren que viu en un "món utòpic dels ideals que sap que no podrà assolir". Ara bé. Tot i assegurar que "és conscient d'això" i que "compta amb una intel·ligència suficient com per comprendre-ho", també posa de relleu que "el problema es complica quan s'observa en aquesta signatura un seriós confusionisme mental".

Segons l'experta, la signatura de Puigdemont és "clarament invasora" perquè "descendeix fins tapar el seu propi nom i cognom", i això representa que "envaeix els altres sense contenció ni sentit de la realitat". I no només això. També assegura que "el seu cap és un complet caos" i que, per tant, "mostra una defectuosa visió de les qüestions per falta de claredat i de precisió en els judicis", motiu pel qual "deformarà la realitat".

I el que és més. La grafòloga sosté que és una persona "combativa" i amb un "clar complex d'inferioritat", així com que "la seva insatisfacció interna la projectarà cap als qui considera els seus enemics, que no adversaris polítics, en veure frustrats els seus plantejaments irrealitzables".

Maldat amagada

Per Junqueras també hi han dedicat un anàlisi molt complet. Sota el títol "Actitud al guant blanc i daga al cinto. Meitat monjo, meitat soldat", l'experta posa de relleu que el vicepresident té "una clara dualitat". Mentre "a la seva vida familiar és agradable i conciliador", s'hi observa —sempre segons la grafòloga— que pateix "una ambigüitat deliberada per no mostrar mai les seves intencions".

Després d'assegurar que en un primer moment s'observa una personalitat "amable, cortès i de bones paraules", arriba un moment en què la signatura dóna un gir inesperat i "simbòlicament s'hi pot apreciar un ganivet o una espasa" que demostren que "no hi ha res de pacífic en aquest final de signatura".

Això prové, segons assenyalen, d'"una acumulació d'energia que es dispara amb un incentiu nerviós que porta a la ruptura del dic de contenció". A parer seu, la "facilitat de paraula" que té Junqueras no és en va, sinó que "oculta els seus veritables objectius". Per això s'hauria emocionat l'altre dia en una entrevista per televisió, diuen, mentre sentencien que tot plegat és un "indici clar d'aquests sentiments ardents que guarda en el seu interior, al costat d'un epicureisme que li podria portar a la vora de la glotoneria. S'observa en aquest engrossiment pastós en determinades zones d'aquesta signatura".

Casposos i cavernícoles 

L'editorial del diari que ens ocupa també parla sobre Catalunya. Agafant-se al títol "Més Espanya", recorden que "no es dóna cap condició legal, formal ni democràtica per prendre's seriosament aquest simulacre" i, precisament per això, demana que "comencem a pensar en el dia després" perquè consideren que ara "la democràcia té davant seu una altra oportunitat per sortir reforçada després de la tensió a la que estan sotmetent els colpistes".

I acaba concloent que "ja està bé: els casposos, retrògrads i cavernícoles són ells. El modern i democràtic és justament el contrari al nacionalisme excloent".

A banda d'això, entre tot el que publiquen, hi destaquen fotografies de ciutadans espanyols explicant per què se senten espanyols, un article en què asseguren que "l'independentisme fica la por als famosos" o un reportatge històric amb al·lusions a Francesc Macià i Lluís Companys titulat "Lliçons contra l'amenaça del 2-O: els fracassos històrics de la declaració de l'Estat català".

La població contra l'Estat

El País, de la seva banda, torna a anar fort com ja ve fent des de fa mesos. Tant a la portada en paper, com a la seva edició digital, obren amb el títol "La Generalitat llença la població contra l'Estat" i destaquen que "grups de pares inicien un tancament amb els seus fills als col·legis electorals".

En el seu editorial, pretenen donar les claus de per què l'1-O no s'ha de votar i es curen en salut —i es posen medalles— recordant que durant 38 anys els catalans han pogut anar a votar i que "El País sempre ha cridat a la participació".

Si ho han fet durant tots aquests anys és justament perquè "en democràcia, el vot serveix per representar la pluralitat", cosa que, a parer seu, ara no passa per diversos factors que són els que ja venen donant cada dia en els seus articles.

Ara, però, com en la resta de diaris de Madrid, hi apareixen les urnes que fan que aquest referèndum "manqui d'estètica" i asseguren amb paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que si tiren pel dret serà "una vergonya democràtica".

L'1-O, referèndum franquista?

Menyspreant pel dret i pel revés el Govern, també subratllen que aquesta votació "és una burla", al mateix temps que pretenen fer creure que hi ha una "immensa massa que no fa soroll que ja ha decidit abstenir-se per no participar en aquesta tragicomèdia il·legal".

A banda d'això, aprofiten per avisar que la votació només servirà per fer una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) que obrirà "una greu crisi d'imprevisibles conseqüències". El pitjor de tot, però, arriba al final quan asseguren que "sense un bon grapat de vots negatius, la seva falsa consulta s'elevaria a més a la categoria de referèndum franquista".

I és bàsicament per això que demanen els catalans que demà no vagin a votar.

Catalunya, segrestada

Mentrestant, La Razón titula la seva portada amb les paraules "Cop al 'pla B' de l'1-O: la jutge tanca 29 aplicacions pel vot telemàtic" i avisa al seu editorial que aquesta és "l'última oportunitat de tornar a la llei i no fer el ridícul".

Els de Francisco Marhuenda sostenen que Catalunya "viu en un estat permanent de mobilització pròpia dels anys 30, enrocada en un desafiament sense límit a la legalitat democràtica i l'aparell de propaganda i coacció continuarà", malgrat que avui sigui el dia de reflexió.

A parer del diari citat, el fet de mostrar ahir les urnes és una mostra més que "la Generalitat està disposada a fer el ridícul i representar un espectacle grotesc davant del món desvirtuant a tota la societat catalana". 

Per acabar, hi posen un toc de sarcasme —o no— dient ben clar que "la  institució que representa a tots els catalans i que va ser restituïda després d'un acord històric entre Josep Tarradellas i Adolfo Suárez ha estat segrestada per un grup d'independentistes irredempts" i sentencia que "Catalunya mereix molt més".

El mut de Rajoy

El Español va un pas més enllà que la resta i culpa directament Rajoy que "guanyi el secessionisme". Justament per això, obren la seva portada assegurant que "creix la idea que hi haurà referèndum" perquè mentre el Govern presenta les urnes, el president espanyol "emmudeix".

Al seu editorial critiquen que l'executiu estatal no pari de repetir el "mantra" que no hi haurà referèndum, mentre el Govern tira endavant amb el seu pla per l'1-O i continua celebrant actes a diari. Segons diuen, Rajoy "assisteix impassible a la política de fets consumats de l'independentisme" des de dimecres passat, que s'ha mantingut mut i callat.

Per tot això, es lamenten que "a no ser que es produeixi un gir d'última hora", "la sospita que la feblesa de la resposta política estigui minvant la capacitat d'acció de l'Estat sembla fundada".