El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha ordenat al cos de Mossos d'Esquadra evitar l'ús de la força durant la jornada de diumenge pel referèndum de l'1-O davant de les persones que puguin exercir resistència passiva davant dels col·legis electorals. En una circular difosa entre els agents, on inclou els principis generals d'actuació per aquest diumenge, Trapero demana que totes les actuacions es regeixin pels principis bàsics de congruència, proporcionalitat i oportunitat, i que haurà d'imperar "la contenció i la mediació de cara a contribuir a facilitar el manteniment de la pau social i la convivència".

Tot i que en la circular el màxim responsable operatiu de Mossos també recorda l'ordre judicial que obliga al cos a tancar els centres electorals abans de les 6 del matí del diumenge 1 d'octubre i de requisar urnes i paperetes, Trapero demana al cos no utilitzar la força i regir-se pel principi de proporcionalitat. Aquesta ordre del major faria que els Mossos no actuessin en cas que els centres electorals estiguessin plens de ciutadans. Justament aquest divendres diversos ciutadans ja han començat a ocupar algunes escoles i en altres s'han organitzat activitats i acampades durant el cap de setmana per evitar el tancament dels locals electorals.

 

En la carta, Trapero ordena que en situacions de resistència passiva el cos no podrà anar més enllà d'acompanyar les persones fins a l'exterior del centre o per permetre obrir un passadís que deixi accedir a la policia per fer les comprovacions i accions ordenades per la interlocutòria judicial. "En cap cas no s'utilitzarà la defensa policial, extensible, o altres elements de naturalesa similar per dur a terme aquestes accions", prossegueix. No obstant això, en cas d'agressions a tercers o a la pròpia policial es podrà actuar per evitar-les però limitant l'acció als protagonistes d'aquestes agressions i mai de manera generalitzada".

També avisa els agents que abans d'adoptar cap decisió que suposi utilitzar la força s'haurà "de tenir en compte quins poden ser les conseqüències d'una intervenció policial, evitant generar un mal major que el que es tracta d'evitar". Puntualitza que aquesta directriu s'haurà de complir especialment quan entre els concentrats hi hagi menors, ancians i altres col·lectius vulnerables.

Reunió aquest divendres

La direcció dels Mossos d'Esquadra s'ha reunit el matí d'aquest divendres amb comissaris i comandaments a les dependències del Complex Central a Sabadell per informar de l'operatiu de l'1-O. Després de la reunió, els Mossos han explicat a través del seu compte de Twitter que compliran els mandats judicials però aplicant els principis d'oportunitat, proporcionalitat i congruència.

"Per a nosaltres no hi ha res més important que continuar garantint la seguretat de la gent i els nostres valors són els valors de la nostra societat", afirmen. Per a la policia catalana, és tan important el 'què' com el 'com': "Ens trobéssiu al carrer complint el mandat judicial i intervenint per facilitar el manteniment de la pau social".