El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat sobre el referèndum català de l'1 d'octubre que "Crec que el president Rajoy dirà que no es votarà però la gent s'hi oposarà". Trump ha comparegut en roda de premsa a la Casa Blanca juntament amb el president del Govern espanyol, amb qui s'ha reunit aquest dimarts. 

El president dels EUA ha respost dues preguntes dels periodistes sobre la qüestió catalana de manera força ambigua i, fins i tot, confusa. Així, a la primera intervenció, i responent a la pregunta de si els Estats Units donen suport a l'actuació del govern de Rajoy a Catalunya, ha dit que "Espanya és un gran país i hauria de continuar unit", però que "Ningú no sap si es votarà" al referèndum de l'1-O. En aquest punt ha afegit: "Crec que el president Rajoy dirà que no es votarà, però la gent s'hi oposarà". 

La primera resposta diu: "Bé, penso que Espanya és un gran país i que ha de romandre unit. Estem parlant d'un gran, gran país, i penso que ha de romandre unit. He vist com s'ha desenvolupat tot, de fet s'ha anat desenvolupant durant segles, i crec que ningú sap si podran celebrar el referèndum. Crec que el president [Rajoy] dirà que no el poden fer, però em sembla que la gent s'hi oposarà molt. Ho dic només parlant per mí mateix: voldria veure que Espanya continua unida": 

Després se li ha preguntat al màxim mandatari nord-americà si els EUA donarien suport a un diàleg entre el Govern de l'Estat espanyol i el de la Generalitat de Catalunya. Aquí, Trump ha fet el pronòstic que, si es votés, "la gent de Catalunya s'estimen Espanya i no marxarien". "Jo voldria una Espanya unida", ha afegit, tot remarcant el seu "gran respecte" per Espanya i el seu president. "La gent de Catalunya es quedaria a Espanya, seria una bajanada no fer-ho", ha tancat.

Rajoy no avançarà eleccions

De la seva banda, Rajoy, que també ha respost dues preguntes sobre l'1-O a continuació de Trump, ha reiterat el convenciment que el referèndum d'independència és "un disbarat" i ha descartat que hagi de convocar eleccions anticipades després que aquest dimarts ha ajornat l'aprovació dels pressupostos arran dels dubtes del PNB. "No és en el meu horitzó avançar les eleccions, sigui quin sigui el resultat d'això de què estem parlant", en al·lusió a l'1 d'octubre, ha dit el president del Govern espanyol.

A l'inici de la compareixença, Trump ha qualificat de "molt productiva" la conversa amb Rajoy i ha subratllat els vincles històrics entre els Estats Units i Espanya, que ha qualificat d'"aliats propers" i "grans amics". També Rajoy ha subratllat les "relacions excel·lents" entre els dos països i ha fet vots per intensificar-les en l'àmbit econòmic. El mateix Trump ha destacat que Espanya és el desè inversor als Estats Units.

A més, Trump i Rajoy també han expressat les seves coincidències en la lluita contra el terrorisme gihadista i, especialment, la necessitat d'aïllar els règims de Corea del Nord i de Veneçuela. A la primera reunió que han celebrat a la Casa Blanca, tots dos dirigents s'han reunit i han celebrat un dinar de treball, on han analitzat les qüestions bilaterals i Rajoy ha informat Trump que el referèndum català no se celebrarà.

A prop del recinte presidencial, un grup de ciutadans catalans s'ha manifestat en rebuig a la política de Rajoy per parar el referèndum de l'1 d'octubre. El president espanyol ha suspès el viatge a Estònia que tenia previst de fer aquest divendres, arran de la situació a Catalunya.  

Qui ha de declarar una DUI?

Preguntat per què faria davant d'una declaració unilateral d'independència, Rajoy ha deixat anar una frase que ha causat rebombori a la xarxa. "La decisió de declarar unilateralment la independència no em correspon a mi", ha explicat. Davant de l'obvietat d'aquesta valoració, ha afegit que "és una decisió qe haurà de prendre o no el parlament de Catalunya".