Col·legis i centres cívics de tot Catalunya s'han convertit a les últimes hores en seus improvisades de tallers i activitats amb l'objectiu de mantenir-los oberts fins diumenge i acollir algun dels 2.315 col·legis electorals del referèndum.

Els Mossos d'Esquadra han començat a visitar alguns d'aquests centres per notificar els concentrats que hauran de desallotjar-los abans de les 06:00 hores de l'1 d'octubre.

Les ocupacions d'aquests col·legis o centres públiques s'estan desenvolupant, fins ara, sense incidents greus, encara que a Manlleu tres persones que es trobaven a l'exterior del col·legi Puig-Agut, que es preveu utilitzar com centre de votació, han quedat ferides lleument en rebre perdigonades disparades per un desconegut.

manlleu escola   cdr manlleu

Col·legi electoral a Manlleu. Imatge: CDR Manlleu / Twitter

En molts d'aquests col·legis, són pares els que han ocupat els centres educatius dels seus fills, acompanyats dels menors, segons publiquen en les xarxes socials i, per exemple, així ha ocorregut al col·legi Diputació de Barcelona, segons ha pogut constatar Efe.

L'escena s'ha repetit en diverses poblacions catalanes, on partidaris del referèndum s'han presentat aquesta tarda a les portes de col·legis, biblioteques o centres cívics o d'entitats de diversa índole per aprendre a ballar sardanes, fer cursos de ganxet o jugar al parxís, alguns d'ells proveïts amb sacs de dormir o tendes de campanya.

escola industrial joves

Un grup de joves, a l'Escola Industrial de Barcelona. Imatge: lector

A més d'aquestes ocupacions, en el districte barceloní de Gràcia, un grup de persones han recorregut els seus cèntrics carrers empaperant les parets amb propaganda de l'1-O i pintant les calçades amb lemes convidant a votar, una acció que ha estat rebuda amb aplaudiments per alguns dels transeünts.

Dels 2.315 punts de votació previstos pel Govern a tot Catalunya, 207 es troben a la ciutat de Barcelona, 824 a la resta de la demarcació de Barcelona, 287 a les comarques de la Catalunya Central, 218 en el Camp de Tarragona, 203 a Lleida, 99 en les Terres de l'Ebre, 384 a les comarques de Girona i 93 en l'Alt Pirineu i Aran.

reus institut vilaseca

L'Institut Salvador Vilaseca de Reus. Imatge: lector

Per portar a terme aquests actes a les escoles, es va crear la plataforma Escoles Obertes, impulsada per entitats educatives com a mostra de rebuig al precinte de centres escolars per l'1-O, que el passat dia 28 va assegurar disposar ja de més de 40.000 persones inscrites.