La darrera de les cinc converses del president Artur Mas en el format podcast que ha creat per parlar amb un personatge, el convidat ha estat Iván Redondo. Qui va ser assessor del president espanyol Pedro Sánchez i l'home a l'ombra que el va portar a la Moncloa, ara està de gira per presentar el seu llibre 'La política o el arte de lo que no se ve'. Amb Mas ha reflexionat i ha deixat en evidència el seu malestar, allò que no va voler confirmar ni assegurar en la seva primera entrevista amb Jordi Évole a La Sexta fa poques setmanes: "Quan ho dones tot i no et sents reconegut, es produeix una desafecció. I això a mi m'ha passat".

Desafecció per la política que també ha estès al conjunt de la ciutadania. Redondo no nega aquest malestar entre la ciutadania que ell, també sembla que l'ha sentit treballant amb Sánchez en els darrers temps. Per això, assegura que està "convençut" que es produiran canvis ben aviat: "Aquells elements que es van debatre des de l'any 2011 fins el 2015 han quedat en l'oblit. Han de tornar les llistes obertes, les formes de participació" lligades al triomf i el naixement d'Unidas-Podemos. I fa un clam perquè torni l'època de "creure en la política".

"Reforma constitucional abans del 2030"

En aquesta línia ha repetit, una vegada més, l'aposta ferma per la Constitució: "Estic convençut que serà reformada abans de l'any 2030". Aquí Mas matisa que si no és "massa optimista" i Redondo el convida a tornar a conversar si acaba sent com ell pronostica. Un element que precisament el president Mas demanava com una part de l'encaix de les aspiracions catalanes a l'inici de la successió posterior del procés i que va ser totalment descartada pels governs del PP i PSOE consecutius. Malgrat tot, Redondo, ara, aposta per "la reconstrucció espanyola".

Per aconseguir els objectius marcats, Redondo conclou amb una metàfora: compara la figura del bon polític amb el joc que desplegava sobre el terreny de joc Michael Laudrup: "Com a bon migcampista has d'atendre bé tot allò que et ve i trencar una cama si fa falta, és a dir, assessora i investigar i donar bones dades, és a dir, bones passades. Construir en definitiva el teu propi marc dins el camp de joc". En aquesta línia, Redondo demana recuperar la bona política i una de les iniciatives que planteja és fer partícep l'oposició actual del Congrés en el disseny de les futures pensions: "Seria un gest de modèstia i de bona política. Una bona oportunitat i fer normal allò que al carrer és normal". A més, també subratlla que com a assessor, sempre recomana més "la imperfecció que el quadre perfecte final".

Amb aquesta entrevista, Mas tanca les cinc que s'havia plantejat pel 2021 motivat per fer recuperar "el prestigi polític" que s'ha perdut en els darrers temps i ha anunciat que donarà continuïtat al format a partir de l'any que ve. Una de les entrevistes més destacades va ser la que va gravar amb David Fernández. Set anys després, els dos polítics mantenen l'admiració per l'altre, convençuts que la unitat va ser clau en el procés independentista: "Jo tornaria a repetir una abraçada així amb qualsevol que, sent ideològicament diferent, estan en algunes coses a les meves antípodes, lluités per una causa comuna i un objectiu comú," confessa el president.  

Fernàndez està d'acord amb diversos punts del llibre "L'esquerra no se sap reubicar en aquest segle XXI tan accelerat i tan convuls," explica. Pel que fa a l'Europa actual, tal com havia plantejat Mas, el cupaire respon que, efectivament, ens trobem al final d'un cicle i a l'inici d'un altre: "El [segle] XX era la fase política de la història i ara estem a la fase econòmica... La força de l’economia ho ha difuminat molt, perquè al final qui dissenya, qui modula, qui canvia, qui altera la nostra vida en comú són molt més les forces econòmiques." 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Redondo i Mas en l'entrevista en format podcast