Amb la representació, ara mateix, només d'Esquerra a la taula de diàleg i l'esquerda oberta amb Junts per presentar membres del seu partit però no del Govern, la prèvia a la seva celebració no comença de la millor manera.

El president Artur Mas, lloa el diàleg però també dubta de l'eficàcia d'aquest concret que s'ha plantejat: "Confio en el concepte de diàleg i soc un creient del concepte de la negociació i l'acord. Ara bé, si parlem concretament d'aquesta taula, i si els objectius són els que diu el president Aragonès, jo sincerament no veig que tingui cap possibilitat d'èxit en el curt termini, un parell d'anys tot estirar el que pugui durar", en declaracions a TV3.

Així doncs, per fer front als reptes de l'independentisme, Mas confia en la fórmula que va liderar amb Junts pel Sí i demana una visió més global que no marqui tan els perfils polítics: "Cal en el món de la política que la gent tingui visió de país. Més enllà de la defensa del partit, no ser presoners de la ideologia del partit o adreçar-se a la teva parròquia més natural. Sinó de tenir una visió de país sencer i d'això tenim un munt de coses sobre la taula que ho requereixen. L'Aeroport és una d'elles, també la taula i com garantir que la gent a casa visqui millor és un altre gran repte que tenim".

A l'altra banda però, recorda l'hermetisme que mostren: "Nosaltres volem un referèndum sobre l'autodeterminació on es pugui dir si volem o no la independència de Catalunya, això és molt concret. A l'altre costat, més enllà de la repressió, què més tenim? Portem nou anys així, esperant veure un projecte concret per poder valorar i respondre".

"Els faria plegar"

Per això demana consens en els grans projectes. El de més actualitat? L'ampliació de l'Aeroport del Prat. En aquest cas, Mas ha estat directe i planteja què faria ell si algun dels seus membres anunciés la seva assistència a una manifestació en contra d'aquest: "No els deixaria, podrien anar-hi però haurien de plegar. Els deixaria triar, diria que no puc limitar el dret a anar a una manifestació però sapigueu que si aneu no podeu formar part del govern del país".

Mentre parlen de comissions específiques o taules de diàleg, Mas recorda la fórmula que en temps anteriors mai ha fallat: el Congrés dels Diputats: "De l'ampliació de l'aeroport del Prat diuen que no se'n pot parlar en aquesta taula i és així. S'ha de parlar al parlament espanyol on s'han de debatre uns pressupostos i passen perquè els sobiranistes catalans o un com a mínim estigui disposat a negociar aquests pressupostos. Evidentment podria ser un condicionant". I ho planteja així: " Diria a PSOE i Podemos que o hi ha pactes de suport a l'Aeroport o no hi ha pressupostos. Allà s'ha de parlar d'aquestes coses que és on tenim la força per parlar-ne".

Fotografia de portada: imatge de recurs del president Artur Mas amb Carme Forcadell