Després de 12 anys agafant pols en el Tribunal Constitucional, el recurs contra la llei de l'avortament de 2010 agafa embranzida, justament quan es prepara una nova norma que deixarien enrere la seva predecessora. Segons publiquen infoLibre i El País, el TC preveu tirar endavant la seva resolució sobre el recurs dels populars abans que s'acabi de tramitar la llei que acaba d'ultimar el Ministeri d'Igualtat. S'estima que els magistrats concloguin el cas al juny, una data que deixaria encara molt marge a la nova llei per tirar endavant. Tot plegat deixa un escenari molt complex, en què el projecte legislatiu d'Igualtat podria trontollar. 

La nova legislació de l'avortament en què treballa Igualtat preveu derogar la llei del 2010, per tant, podria deixar sense efecte el recurs dels populars. Aquí entra la importància de quin dels dos processos es materialitza abans: la decisió del TC o la implantació de la nova legislació. Des del Tribunal es confia que la seva resolució arribarà abans, ja que "encara que s'aprovi un avantprojecte al Consell de Ministres, falta molta tramitació perquè es converteixi en llei", segons afirmen fonts del Constitucional a InfoLibre

Possibles escenaris

Si s'aprova abans la llei impulsada per l'actual govern espanyol, la norma del 2010 quedaria sense efecte i, per tant, el recurs del PP podria deixar de tenir efecte. Tot i que, segons recorda el mateix Constitucional: "el tribunal podria posicionar-se sobre una llei derogada". 

Ara bé, si el Constitucional es pronuncia abans de la tramitació de la llei, aquesta es podria veure afectada. En el cas que el TC es posicionés a favor dels conservadors, la nova llei hauria d'assegurar-se no replicar el contingut dels articles que van recórrer els populars, ja que aquest haurien sigut declarats anticonstitucionals. A més, deixaria en una posició difícil a la llei a l'hora de ser aprovada, ja que algunes de les seves parts haurien estat assenyalades directament pel Constitucional. 

Nova majoria al TC 

Els canvis en el Tribunal que hi ha hagut en els últims mesos deien en mans dels jutges conservadors la decisió sobre la llei de l'avortament Durant les negociacions entre PP i PSOE per renovar el poder judicial, molts jutges polèmics per la seva carrera i posicionaments. El recurs presentat fa dotze anys pel PP ara està en mans d'un Constitucional on hi ha molts jutges afins als populars i els seus postulats, especialment dues de les noves incorporacions: Concepción Espejel i el polèmic Enrique Arnaldo