El govern de Pedro Sánchez prepara l'aprovació d'una nova llei que permetrà que les noies de 16 i 17 anys puguin avortar sense el permís dels seus pares o tutors. Aquesta és una de les grans novetats tot i que s'especifiquen més, segons ha pogut avançar el programa de Ser Catalunya, 'Aquí Cuní', que ha tingut accés a l'esborrany.

A grans trets, la intenció de La Moncloa és desactivar de retruc amb aquesta llei, el recurs del Partit Popular davant el Tribunal Constitucional presentat ara fa dos anys, el juny del 2020, per considerar inconstitucional la llei de la interrupció voluntària de l'embaràs, entre altres preceptes. Però aquest no és el principal obstacle que pretén treure's de sobre el govern Sánchez, sinó la llarga dècada, des del 2010, que porta el TC sense decidir sobre la llei que va convertir l'avortament en un dret de les dones.

12 anys d'una llei pendent del TC

Els fets es remunten a la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero que pretenia liberalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs a les 14 primeres setmanes de gestació i va ser recorreguda, també pel PP, justificant el que ells consideren, encara ara, "l'eliminació de vides humanes". El problema és que el tribunal de garanties va admetre a tràmit el recurs, donant "caràcter prioritari"... Però la prioritat s'ha acabat convertint en dotze anys de silenci, que deixa en l'aire i sense determinar la llei, per la falta de consens dels magistrats.

D'una banda, la norma està en vigor des del 5 de juliol de 2010 tot i haver de prendre's una decisió des del TC, però si tira endavant aquesta nova llei, acabaria apartant definitivament un recurs que pot girar-se en contra en qualsevol moment i deslligant la llei del parer del TC.

Canvis en l'avortament

En el nou redactat hi ha canvis substancials, més enllà del dret de les menors d'edat de 16 i 17 a avortar de forma lliure. Per exemple, la nova llei vol canviar el model per garantir que l'avortament es faci en un centre sanitari públic i, excepcionalment, en una clínica privada acreditada. També es passa a regular l'objecció de consciència dels professionals i es vol crear un registre d'objectors a cada comunitat autònoma. I matisa que l'accés a l'avortament no es veurà afectat per aquesta objecció individual. Per això, els serveis públics s'han d'organitzar i assegurar el personal sanitari suficient perquè la dona pugui interrompre el seu embaràs.

Baixes per regla de tres dies

Els terminis serien com els actuals. D'una banda, avortament lliure i a petició de la dona a partir de les 14 setmanes de gestació. També es reconeix el dret a la salut menstrual, així doncs, les baixes per regles doloroses seran de tres dies i els centres educatius hauran de garantir productes per a la menstruació quan calgui. També tindran accés gratuït als productes per a la menstruació, les dones en risc d'exclusió, el que s'anomena pobresa menstrual, així com les dones ingressades a les presons.

Exempt d'IVA en certs productes

I un darrer terme molt important. La llei elimina l'IVA per als articles d'higiene femenina. I també preveu baixa laboral per a la interrupció de l'embaràs. Altres aspectes que avança La Ser, són la garantia pel finançament públic dels anticonceptius hormonals, de la pastilla del dia després i la distribució gratuïta a instituts vinculada a campanyes d'educació sexual. A més, recull com una forma de violència contra les dones, els ventres de lloguer. També es prohibirà la publicitat de les agències amb sancions i subratlla que els tribunals espanyols podran perseguir les parelles que recorrin a l'estranger per a la gestació subrogada, pràctica il·legal a Espanya.