La vida d'Enrique Arnaldo Alcubilla dona per a uns quants fascicles. De sobte, molts dels continguts que ell mateix compartia a les xarxes socials, s'han esborrat. Però encara queden algunes pistes i sobretot el llegat d'estar implicat en diferents escàndols. Amb un compte de twitter actiu des del 2012, aquest nou membre del Tribunal Constitucional, es defineix als seus 64 anys com a professor Titular de Dret Constitucional de la Universitat Rey Juan Carlos i Delegat del Rector Relacions Institucionals. A partir d'aquí, la resta.

Fundacions i Palma Arena

Actualment, és vocal de tres fundacions, tot i no anomenar-les en la lectura del seu currículum al Congrés. En una d'elles, una mena de lobby jurídic, va col·locar com a patrons els seus amics Enrique López, secretari de Justícia del PP, i l'expresident balear Jaume Matas. Ara, comparteix aquest patronat amb el magistrat Manuel Marchena. Quedem-nos amb una d'elles: la Fundació Wolters Kluwer, creada el 2007 amb la vocació d'articular l'acció social del grup Wolters Kluwer a Espanya per treballar en els àmbits de la Justícia i l'Educació mitjançant la transmissió de coneixements.

L'abril de 2008, van ser nomenats vocals: Jaume Matas, aleshores ja expresident de les Illes Balears; Enrique López, que en aquell moment era magistrat de l'Audiència Nacional i avui és conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid; i José María Michavila, exministre de Justícia i, aleshores diputat del PP. Els vincles no són casuals. Els intercanvis de favors acaben desembocant en el cas Palma Arena. Així doncs, Arnaldo va facilitar sent lletrat de les Corts Generals, documents i informació a la Televisió Pública de Balears (iB3),  que l'havia contractat durant la presidència de Matas per la tramitació del  Projecte de Llei de modificació de la Llei de Propietat Intel·lectual al Congrés dels Diputats, segons consta al sumari del citat cas. D'altra banda, el president de les Balears va encarregar directament un treball d'assessoria a Estudis Jurídics i Processals, SL , per un valor de 12.000 euros. L'intercanvi de suposades comissions entre ambdós eren una constant.

Mesos després, quan Matas va perdre les eleccions, Arnaldo el va contractar per aprofitar la seva influència i que li obrís les portes dels Estats Units, on l'expresident es traslladaria a viure. El cas també està arxivat. Però això no és tot. El fiscal també plantejava un negoci a Matas, un projecte relacionat amb el biodièsel que pertanyia a un cunyat seu: "Si es té pulmó financer, es poden guanyar molts diners", afirmava el lletrat de les Corts, una conversa també afegida al cas però que no va evolucionar. L'única cosa que Arnaldo va confessar va ser haver pagat a Matas per encàrrecs que van incloure la venda d'un solar de 14.000 hectàrees a Belize, considerat fins al 2019 un paradís fiscal. El jutge no li va donar més recorregut.

Aprova 12 assignatures a Casado

Arnaldo va acompanyar el líder del PP, Pablo Casado, al despatx de l'antic director del Centre d'Estudis Superiors Cardenal Cisneros, on Casado va aprovar 12 assignatures que li faltaven per llicenciar-se en quatre mesos. No va ser un canvi d'universitat qualsevol sinó que Casado es va presentar coincidint amb l'arribada del responsable del nou Centre d'Estudis, Alberto Pérez De Vargas, segons va confirmar la Cadena Ser. Allà, va convalidar set assignatures. D'aquesta manera, el 70% de la carrera se la va poder treure en tan sols dos cursos, quan es tractava d'una llicenciatura de cinc anys.

En paral·lel, l'any 2015, Arnaldo ser nomenat director del màster d'Accés a la professió de procurador dels tribunals que s'impartia a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de Madrid. Un centre públic esquitxat per escàndols relacionats amb el PP. Èticament tampoc va guardar les maneres: va contractar el seu propi fill, Enrique Arnaldo Benzo, advocat especialitzat en Dret Esportiu el curs 2017-2018 com a part del professorat de dues assignatures. Un altre posat a dit va ser  l'advocat José Manuel Maza Muriel, fill de l'exfiscal general de l'Estat José Manuel Maza, que va morir el novembre del 2017.

Aznar i la FAES

Malgrat reiterar que no pertany ni ha tingut cap lligam amb cap partit polític, Arnaldo sempre ha aplaudit el Partit Popular, més enllà dels casos detallats. A través de twitter, ha repiulat el perfil de Mariano Rajoy i el PP. I la tasca més activa és la d'articulista de la Fundació FAES presidida per José María Aznar. Allà, ha donat mostres del seu perfil sobre aspectes concrets com qüestionar el dret a l'avortament o carregar contra el dret a la sobirania de Catalunya. Malgrat tot, els seus pensaments han quedat sorprenentment esborrats a Internet i ja no es poden consultar. Tan sols hi ha l'inici d'alguns articles i el títol d'aquests. Repassem-los: 'La resposta del TC a la declaració sobiranista'; 'Colòmbia i la tauromàquia: una sentència exemplar sobre pluralisme, tolerància i minories'; 'El poder judicial a la llum de les reformes estatutàries'.

Per tot plegat, cal recordar que segons publica El Confidencial, el president Carles Puigdemont està ultimant un escrit que enviarà al TC per sol·licitar que s'aparti a Arnaldo de les deliberacions i decisions vincules a les causes del procés. El motiu? La manca d’imparcialitat. La defensa del president a l'exili està recopilant publicacions que deixen clar que Arnaldo no té l'objectivitat suficient per jutjar aquests casos. En el seu recurs també s'inclourà el llibre Tiempo de Constitución, en el que Arnaldo defensava als magistrats del TS, qui considerava les víctimes d'una campanya de desprestigi incitada pel moviment independentista. 

captura faes

Captura de pantalla actual dels articles d'Arnaldo al portal web FAES

Cas Lezo i València

Arnaldo va aparèixer als enregistraments realitzats pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en el 'cas Lezo' sobre l'escàndol de corrupció a la Comunitat de Madrid. Mai va ser imputat tot i mantenir una conversa amb el presumpte capitost de la trama corrupta, l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González: " Estic movent-me perquè el nou que substitueixi a aquesta senyora sigui bo”, parlava Arnaldo a González, en referència a la sortida de Consuelo Madrigal de la Fiscalia General de l'Estat.

Però això no és tot. Un informe de l'Agència Tributària  va revelar que entre el 2003 i el 2008 la seva empresa va rebre contractes d'administracions governades pel PP per valor de 979.000 euros. Amés, Arnaldo va tenir negocis amb el testaferro confés de l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana: en un conveni de col·laboració que també va publicar la Cadena Ser, es pot veure el nom de l'advocat uruguaià Fernando Belhot.

El patrimoni actual

No és estrany que amb tot aquest acumulat, Arnaldo disposi d'un patrimoni elevat. Diversos locals, places de garatge i vivendes al centre de Madrid però també als nous barris de la capital, com Las Tablas o l'Ensanche de Vallecas. També cal tenir en compte l'herència familiar. A partir d'ara, cobrarà anualment 133.623 euros com a magistrat del TC i si exerceix en el càrrec com a mínim tres anys, tindrà dret a una remuneració de transició per un any, equivalent a la que va percebre en el moment del cessament.

Aficions: dormir al Hilton de Madrid i menjar napolitanes

Per radiografiar el perfil d'Arnaldo no cal analitzar el seu pare ni la família, lligada al règim franquista, ni el perfil benestant madrileny on sempre s'ha rodejat. Per ell mateix, ja acumula un llegat d'escàndols que perfilen molt bé el nou membre del Tribunal Constitucional. Per acabar-ho d'adobar, també té una vessant anecdòtica.

Té el perfil obert a twitter però també a facebook on llueix una fotografia amb la Copa del Món que va guanyar la selecció espanyola l'any 2010. Però, a banda, dona ressenyes gastronòmiques d'aquells llocs on ha anat a dinar. Alguns dels restaurants que anomena són de luxe: el Diverxo de Dabid Muñoz però també una pastisseria madrilenya, La Mallorquina: "És un lloc amb brioixeria molt bona, em quedo amb les napolitanes, és del millor que es ven en aquest lloc". També recomana allotjar-se a l'hotel Hilton de l'Aeroport de Madrid.

perfil restaurants arnaldo

Fotografia de portada: imatge de recurs del fiscal Arnaldo