Els grups parlamentaris d'ERC, Junts, la CUP i els comuns han presentat aquest dilluns una proposta de resolució conjunta perquè la legislatura que es va iniciar el 6 de desembre de 1932 sigui considera a tots els efectes com la primera legislatura.

Un cop s'aprovi aquesta resolució al ple de la Cambra, la present legislatura passarà a ser considerada com la XIV i no la XIII.

Aquesta proposta ha estat impulsada per la Comissió de la Dignitat i ja va ser avançada per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant l'acte d'homenatge que la Cambra dedica cada 14 d'abril als republicans represaliats pel franquisme. 

Quatre presidents

En l'exposició de motius el text de la resolució recorda que el 6 de desembre de 1932 es va constituir el Parlament, després de les eleccions celebrades quinze dies abans i inaugurant així la primera legislatura del Parlament. El primer president de la Cambra catalana va ser Lluís Companys.

"Aquesta legislatura es veié interrompuda per la Guerra Civil i per la Dictadura Franquista. No obstant això, aquelles corts republicanes continuaren a l'exili, tenint fins a quatre presidents diferents", afegeix.

El text conclou que la Generalitat recuperada pel president Francesc Macià en "l'acte de sobirania del 1931" és la que dona "aquesta traça de continuïtat històrica" que ha seguit fins al present. Per tot plegat, i recollint la proposta de la Comissió de la Dignitat, aquests quatre grups expressen la voluntat de "reivindicar aquests actes de sobirania per a recuperar i preservar la memòria".

Fins ara el Parlament de Catalunya havia comptabilitzat com a primera legislatura la posterior a les eleccions del 20 de març de 1980, després del restabliment de la democràcia i l'entrada en vigor de l'Estatut referendat el 1979. 

 

A la imatge principal, la façana del Parlament de Catalunya / Sergi Alcàzar