El 6 de desembre del 1932 es va constituir el primer Parlament de la Catalunya contemporània, després de la posada en marxa de l'Estatut de Núria. Lluís Companys va ser designat president de la cambra, fruit dels equilibris interns a l'ERC de l'època.

El president Francesc Macià va triar com a seu del legislatiu català l'antic arsenal del Parc de la Ciutadella, la construcció borbònica que havia destruït gran part de l'antic barri de la Ribera de Barcelona per reprimir la capital catalana, i que el general Prim havia retornat a la ciutat. El decorador Santiago Marco va dirigir les obres d’adaptació i decoració, que van ser coordinades pel llavors conseller de Governació, Josep Tarradellas.

L'anterior precedent d'autogovern, abans de la Generalitat, va ser la Mancomunitat de Catalunya (1913-1925), suma de les quatre diputacions, que va ser abolida per la dictadura de Primo de Rivera.

El Parlament de l'etapa de la República espanyola va durar fins a la Guerra Civil i va ser novament tancat el 1938, en aquest cas per la dictadura de Franco.